FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR, az MDF képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint már előttem többen elmondták, Magyarország egyik Európához tartozó, odavezető útjának egyik most megjelenő törvénytervezetével kell egyetértenünk vagy azt néhány módosítással majd helyre tennünk.
(10.50)
Hiszen, mint említették már, egy ötéves türelmi idő letelte után, 1999. február 1-jén szeretné a magyar parlament életbe léptetni ezt a törvényt. Az Európai Közösségek és tagállamai állampolgárainak számára az önálló vállalkozóként történő gazdasági célú letelepedéshez szükséges törvényeket szeretnénk ezzel életbe léptetni.
A törvény majdani elfogadásával az az érdekes helyzet fog előállni, hogy most nem mi válunk olyanná, mint az Európai Közösségek tagállamai, hanem a tagállamok állampolgárai válnak olyanná, mint a magyar állampolgárok, azaz gazdasági célú letelepedés szempontjából és adózási szempontokból ezek után a külföldi állampolgár is ugyanolyan lesz a magyar törvények szemében, mintha ő belföldi, azaz magyar állampolgár lenne.
De mi is történik ennek a törvénytervezetnek az elfogadásával? Tulajdonképpen gazdasági szempontból még nyitottabb lesz az ország, magánszemélyek megjelenésével is számolni kell a versenyszféra egyes területein, azonban nem mindegyiken, és erre a törvény meghatározza, hogy hol vannak akár időbeni korlátozások, akár pedig - egyelőre - teljes tiltások.
A korlátozottan végezhető tevékenységek közül én egyre szeretném felhívni a figyelmet: ez a mezőgazdasági önálló tevékenység. Mint tudjuk, éppen ez az a terület, amelyen komoly viták, érvek várhatók Magyarország csatlakozásakor, a csatlakozási tárgyalás folyamán az Európai Unióval. Pontosan ez az a terület, ahol komoly feladat hárul a jelenlegi kormánykoalícióra és minden képviselőre a parlamentben, az ellenzéket is beleértve: három-négy év alatt olyan versenyképes helyzetbe kell hozni a magyar mezőgazdaság szereplőit, hogy - nincsenek naiv elképzeléseim - nem egyenrangú partnerré, de közel egyenrangú, közel versenyképes partnerré kell hogy váljanak a magyar mezőgazdaságban érdekeltek. Természetesen az Unió államai felől is vannak aggályok ezzel kapcsolatban, de ez érzésem szerint azt jelenti, hogy van reményünk arra, hogy a mezőgazdaságban egy versenyképes, európai szintű partnert fog találni egész Európa, amikor viszonozva ezt a jogelvet, majd piacra fogunk lépni.
Egyetértek az előttem szóló Szalay Gáborral: nagyon kérdéses a viszonosság elve, hogy Magyarország hogyan tudja ezt érvényesíteni nagyobb partnerekkel szemben, akik meghatározóbb szerepet foglalnak el Európa gazdasági piacán. Viszont nem gondolom, hogy komoly aggodalmakat kellene figyelembe vennünk, hogy néhány területen milyen verseny fog kialakulni ezen külföldi magánszemélyek megjelenésével, ha arra gondolok, hogy az orvosok, gyógyszerészek, állatorvosok szakmájában nem hiszem, hogy túlzott beáramlás történne a külföldiek részéről; pont a fordítottja igaz egyelőre, hogy ma a nyugati országrészhez áramlanak ezeknek a szakmáknak a képviselői, hiszen szolgáltatásaikat sokkal komolyabb áron tudják érvényesíteni a tőlünk nyugatabbra fekvő országoknál.
Bízunk benne, hogy a majd így elfogadott törvénytervezet után újabb versenyhelyzet lesz Magyarországon, és ez ösztönzően hat a magyar gazdaságra. Azonban nagyon remélem, hogy a törvénytervezet életbelépése után a Magyarországra bejelentkező önálló vállalkozók valóban a jogszabályban előírt szakmai és egyéb követelményeknek megfelelően kapnak csak engedélyt a tevékenységhez; nehogy az legyen, hogy a magyar egyéni vállalkozónak száz szempont szerint kell megfelelnie, és a külföldinek is ugyanennyi szerint kell a most életbe lépő törvény szerint, csak a külföldi nem biztos, hogy pontosan tudja teljesíteni a magyar elvárásokat, ezért esetleg néhány hiányosság mellett is engedélyt adunk a működésére. Én ebben a részben látok aggályokat: a magyar hagyományaink szerint a jog ugyan egyformán vonatkozik mindenkire, így most már a magánszemélyként megjelenő külföldiekre is, de amikor teljesül a jog, amikor gyakoroljuk és végre szeretnénk hajtani, akkor bizony komoly differenciálódásnak vagyunk tanúi.
Bízva abban, hogy a törvénytervezet pezsdítőleg hathat a magyar gazdasági életre, a Magyar Demokrata Fórum a tervezetet elfogadásra ajánlja a képviselőtársainknak.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit