DR. SÜMEGHY CSABA

Full text search

DR. SÜMEGHY CSABA
DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz), a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tekintettel arra, hogy magunk között vagyunk, megpróbálok rövid lenni. A munkatörvénykönyv egyetlen paragrafusát szándékozom módosítani, erre nyújtottam be önálló törvényjavaslatot, nevezetes a szabadság kiadásának kérdését kívánom az eddigiektől eltérően szabályozni.
Szeretném a tisztelt parlamentet tájékoztatni arról, hogy a háború óta Magyarországon a munkatörvénykönyv, a munka világával kapcsolatos szabályozás nagyon vegyes képet mutatott, és sajnálatos módon kell megállapítani, hogy eddig egységes szabályozás ebben a kérdéskörben nem történt. Általában, amikor a munka törvénykönyvét szabályozták, kimaradt a foglalkoztatáspolitika vagy kimaradt a közmunka vagy kimaradtak olyan kérdések, amelyek az egész, összmunkavilágát foglalták volna magukba.
Végső soron a kormány jelenleg egy kidolgozás alatt álló munkatörvénykönyv-módosítási javaslattal egy olyan részfeladatot kíván megoldani, egy olyan hiányt kíván pótolni, ami a szabályozatlanságból és a szabályozás összefüggéseiből eredő lyukakat tömi be.
Sajnos a kormány tervezete az egyik legvitatottabb kérdésre, a szabadságok kiadására nem terjed ki. Jelenleg Magyarországon egy 1992 óta életbe lépett törvénykönyvi szabályozás egy nagyon szigorú, kógens rendelkezést tartalmaz, amely azt jelenti, hogy a szabadságot az esedékesség évében vagy az azt követő év január 31-ig kell kiadni. Szeretném elmondani, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez a szabályozás nincs összhangban az európai uniós szabályozással, ahol a szabadságot a következő év végéig vagy kollektív megállapodással az azt követő év végéig lehet kiadni.
Úgy gondolom, hogy a magyar jogrendszer Európai Unióhoz való csatlakozása, a jogharmonizáció megteremtése, valamint a Fidesz által meghirdetett jogkritikai elvek megkövetelik, hogy ilyen hiányok, ilyen problémák ne akadályozzák se a magyar jogérvényesítést, se a dolgozói-munkavállalói szabadságjogokat, se az európai uniós csatlakozást. Ezért javaslatom lényege az, hogy a jövőben a szabadságot április 30-ig lehessen kiadni; és természetesen azok az intézkedések, amelyek a dolgozók számára kedvezőek, továbbra is megmaradnának.
Tudomásom van róla, hogy egyik képviselőtársam módosító indítványt nyújtott be a törvényjavaslathoz, amely szerint ez a szabadság június 30-ig lenne kiadható, kollektív szerződéssel viszont az év végéig, tehát december 31-ig.
Röviden ez a törvénytervezet lényege; a részletes vitában bővebben ki fogom fejteni véleményemet.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit