DR. FRAJNA IMRE

Full text search

DR. FRAJNA IMRE
DR. FRAJNA IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt gondolom, a zárt gyógyszerkassza kapcsán a vita nem arról szól, hogy a bezárása vagy a nyitottá tétele ördögtől való megoldás lenne.
Időnként úgy érzem, kicsit elbeszélünk egymás mellett: azt mondtam, amiről beszélek, az pénzügytechnikai szabályozás kérdése, amihez hozzá kell rendelni egy megfelelő szakmai szabályozást. Elmondom most is, s elmondtam a bizottság ülésén is, hogy a szakmai szabályozás nem fog elénk kerülni, legalábbis a megtárgyalás szintjén, tekintettel arra, hogy alacsonyabb szintű jogszabályokban van szabályozva a gyógyszertámogatás mikéntje. Ebből a szempontból tehát ezt most ennek a törvénynek a kapcsán nem tudjuk megtárgyalni.
Ugyanebből kifolyólag ennek a törvénynek a kapcsán nem tudom elmondani a tisztelt képviselőtársaknak - el tudom mondani, csak nincs sok értelme -, hogy szerintem hol és milyen módszerekkel lehetne a gyógyszer-támogatási rendszerben a kiadásokat visszafogni; mint ahogy Kökény képviselő úr sem mondta el ugyanezeket, valószínűleg ugyanezekből a szempontokból - nem erről szól ez a törvényjavaslat.
Azt is elismertem, hogy időrendben szerencsésebb lenne, ha már ismert kormányzati szabályozási rendszer tudatában beszélhetnénk a pénzügytechnikai megoldásról.
(11.40)
De ennek ellenére azt gondolom, hogy erre a pénzügytechnikai megoldásra szükség van.
Abból a szempontból viszont nem látok semmi aggályt, hogy a beteg kárára lenne az a szabályozás, hogy a gyógyszerkasszát zárttá teszi.
Ugyanaz a probléma, amit kifejtettem az általános részben, ez egy pénzügytechnikai szabályozás, és semmiképpen nem annullálja a betegnek a társadalombiztosítási törvényben a támogatott gyógyszerhez való biztosítási jogviszonyát. Magyarán, nem fordulhat elő ettől a szabálytól, hogy a beteg nem kapja meg a támogatott gyógyszert. Pontosan azért vetette fel az Állami Számvevőszék is, ha ilyen helyzet állna elő, ebben az esetben a költségvetést vissza kell hozni egy pótköltségvetés formájában a parlament elé; tehát ilyen veszélye nincs. Ez egy pénzügytechnikai megoldás, amihez egyébként hamarosan hozzárendelődnek a megfelelő szakmai szabályok is.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit