DR. FRAJNA IMRE

Full text search

DR. FRAJNA IMRE
DR. FRAJNA IMRE (Fidesz): Bár elhatároztam, hogy nem fogok a gyógyszerszakmai vitába belemenni, de néhány pontosítás Schvarcz Tibor úr felszólalásához:
Az, hogy 4500 gyógyszer van nálunk forgalomban, és van olyan ország, ahol 9000, sőt van olyan ország, ahol még egy nagyságrenddel több is, ez szerencsére nem azt jelenti, hogy ennyi hatóanyag van forgalomban, ezek különféle kiszereléseket tartalmaznak. Másrészt azt gondolom, hogy az új szerek befogadása kapcsán különösen érdemes lesz megvizsgálni azoknak a költséghatékonysági vonzatát. Azt gondolom, hogy vannak olyan szerek, amiket be kell fogadni, és vannak olyan szerek - bármennyire új fejlesztések -, amiket nem kell befogadni. Ez önmagában a gyógyszerkassza növekedését így nem teszi.
Amit az Interferonnal kezelt szklerózis multiplexes betegekről mondott Schvarcz Tibor, arra azt tudom mondani, hogy az előző kormány által hagyott örökség. Az előző kormányzat alatt sikerült limitálni az ellátandó betegek számát, az előző kormány alatt tette meg az ombudsman az ezzel kapcsolatos észrevételeit, amivel egyébként a magam részéről teljesen egyetértek. Ellenben azt gondolom, hogy ez a kezelés tipikusan abba a körbe tartozik, ahol hiányzik az evidenciákon alapuló bizonyítéka annak, hogy a kezelés hatékony lenne, sőt egészen odáig, hogy azt, amit Schvarcz Tibor úr mondott, még a forgalmazó gyógyszercég sem merné állítani, miszerint ez javítja a betegek állapotát; azt állítja, hogy megakadályozza az állapotromlásukat. De, mondom, erre hiányoznak az evidenciákon alapuló bizonyítékok. Ennek ellenére azt gondolom egyébként, hogy az ombudsman ajánlását meg kell fontolni, és a zárt körre való kezelésnél valami jobb szakmai szabályokat kell tenni. Azt gondolom, hogy a darabszámban meghatározása a betegeknek, valóban nem egy helyes megoldás.
Éppen ez az a kérdés, ahol több olyan orvosszakmai kérdés merül föl, aminek az eldöntése nem ilyen egyszerű, és végképp nem finanszírozási és pénzügytechnikai kérdés. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit