DR. SCHVARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A miniszter úr által elmondottakhoz szeretnék néhány szóban hozzászólni. A közalkalmazotti jogviszonyról szóló törvény megalkotása után keletkezett egy joghézag, amelynek a lefedését nem sikerült megoldani.
Az ügyeletet a munka törvénykönyve nem szabályozza, a magyar jogalkotásban az ügyelet meghatározására először az egészségügyi törvényben került sor; a munka törvénykönyve csak túlmunkát és készenlétet ismer. Emiatt a MOK - nagyon helyesen - megnyitotta ezt a jogvitát, s kezdeményezte az ügyeleti pereket. Most az egészségügyi miniszter úr, gondolom, erkölcsi kötelességet is érez amiatt, hogy az ennek kapcsán hátrányos helyzetbe jutott kórházakon valamilyen módon segíteni kell, hiszen ezek jogos pénzek. Ennek van egy visszamenőlegesen megítélt része, amit perekben követelnek, és van egy előremenő része, amit ki kell fizetni. Az egyiket tartalmazza a tb-költségvetés, a másikra a kórházaknak nincsen fedezetük.
A csődbiztosokkal kapcsolatban hadd mondjam el, hogy megoszlanak a tapasztalataink, hiszen azoknál a kórházaknál, amelyeknél már van önkormányzati csődbiztos, sem mindenütt sikerült a gazdálkodást rendbe tenni, hiszen nem tudnak a csődbiztosok csodát tenni, hiszen alulfinanszírozott, forráshiányos az egészségügy, s a kórházak eladósodásának csak egyik oka az, hogy bizonyos bérköveteléseket és ügyeleti pereket kell fizetniük a kórházaknak. A másik ok az, hogy az önkormányzatoknak nincsen pénzük, s a finanszírozás nem tartalmazza az amortizációt. S a kórházak azért kerülnek nehéz helyzetbe, mert a működési költségükből kénytelenek kigazdálkodni a műszerpótlást, az amortizációt, a beszerzéseket, a felújításokat. Hajózni pedig kötelező - navigare necesse est -, a gyógyításnak mindenképpen folynia kell. Tehát ha a kórházak nem akarják, hogy a gyógyító munka megfeneklődjék, akkor műszert vásárolnak, amortizációra költenek, ez pedig azt jelenti, hogy valamilyen szállítói kötelezettségnek nem tesznek eleget, tehát eladósodnak.
Sokkal bonyolultabb és összetettebb ez a probléma (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), s nagyon gyorsan meg kellene oldani, hiszen számos kórház van csődközeli vagy csődhelyzetben.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit