DR. TAKÁCS IMRE

Full text search

DR. TAKÁCS IMRE
DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Képviselőtársaim! Mivel csak két percről van szó, engedjék meg, hogy a papírhoz igazodjak, és úgy mondjam el.
Egy kapcsolódó módosító javaslatot adtam be a gyógyfürdő-szolgáltatás kapcsán 2 milliárdról 2,2 milliárdra. Miért?
Maga az előterjesztés is úgy fogalmaz, hogy az 1999. évi előirányzat 2 milliárd forint, figyelembe véve a fogyasztói árnövekedés és a beteggyakoriság emelkedését. Ez körülbelül az idei bázisnak megfelelő szám lesz, tehát nem jelentős. Ha van is valamilyen növekedés, de nem jelentős.
Miért van szükség erre a plusznövekményre? A lakosság elöregedése miatt nő a kopásos mozgásszervi betegségek száma. A nyugdíjasok alacsony jövedelmük miatt nem tudják finanszírozni a gyógykezelés viszonylag magas költségeit. A gyógykezelések nemcsak a betegek gyógyítását, hanem a prevenciót, a megelőzést is szolgálják, ezáltal javul a munkaképesség megőrzésének esélye, és csökken a táppénzes napok száma.
A hajdúszoboszlói gyógyfürdőben végzett felmérés is igazolja, hogy egy gyógykúra után egy évig panaszmentesek a betegek. A magyarok egészségmegőrző kultúrája igen alacsony szinten van, egy gyógykúra során viszont a betegek megtanulják, hogy hogyan éljenek legalább egy évig, azaz a jövőben. A gyógykezelések miatt a gyógyszerfogyasztás is csökken, így a gyógyszertámogatás - ami 1999-ben, ha jól emlékszem, 122,9 milliárd forint lesz - is mérsékelhető, ugyanakkor a természetes gyógymódnak nincs mellékhatása.
Mindezek alapján kérem az előterjesztőt, képviselőtársaimat, hogy a gyógyfürdőellátások előirányzatát a beadott módosítások alapján fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit