BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Be kell vallanom, hogy én büszke vagyok erre a morajra. (Moraj a kormánypártok soraiban.) Amikor az utolsó kommunista Országgyűlésben Tamás Gáspár Miklósnak még módja volt néhány alkalommal megszólalni, minden egyes felszólalását ilyen moraj kísérte, mint amit most önöktől hallani. (Taps az ellenzék padsoraiban. - Zaj, moraj, közbeszólások a kormánypárti oldalon.)
Tisztelt Államtitkár Úr! Szeptember 9-én egy azonnali kérdésben arról faggattam Stumpf István miniszter urat, hogy miért nevezték ki a Postabank igazgatósági tagjának Gansperger Gyula urat, a Fidesz korábbi gazdasági vezetőjét, akit korábban már kineveztek az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatójává. Felhívtam az önök figyelmét arra, hogy a hatályos privatizációs törvény 13. §-ának (1) bekezdése szerint ez összeférhetetlen. A miniszter úr akkor azt állította, hogy összeférhetetlenség nem áll fenn. Ugyanilyen értelmű választ adott az államtitkár úr november 4-én Burány Sándor képviselő úr interpellációjára is. Helyénvaló hozzátennem, hogy Stumpf miniszter úr második válaszában az általam ismertetett további adatokat hallva megígérte: a dolognak utána fognak nézni, és amennyiben összeférhetetlenség állna fenn, azt meg fogják szüntetni.
Egy hónappal ezelőtt a költségvetési törvényjavaslatot tanulmányozva bukkantunk egy figyelemre méltó passzusra: a költségvetési törvényjavaslat 86. §-ában ugyanis meg kívánják szüntetni a privatizációs törvényben szereplő kérdéses összeférhetetlenségi szabályt.
Kérdéseim az államtitkár úrhoz a következők:
1. Miért kívánják megszüntetni azt a szabályt, hogy az ÁPV Rt. igazgatóságának tagja nem lehet egyúttal valamely, az ÁPV Rt.-hez tartozó társaság vezető tisztségviselője?
2. Mi az oka annak, hogy az összeférhetetlenségi szabályok szigorítása helyett, amit ellenzékben a Fidesz oly hévvel szorgalmazott, megszüntetik azt az összeférhetetlenségi szabályt, amelyet a szocialista-szabaddemokrata kormánytöbbség a privatizációs törvényben bevezetett?
3. Nincs a kormánynak annyi bizalmi embere, hogy ne ugyanazt a személyt kelljen a Postabank igazgatóságába küldeni, akit az ÁPV Rt. élére kinevezett?
4. Ha már, mint ígérték, utánanéztek a dolognak, miért az összeférhetetlenségi szabályt szüntetik meg ahelyett, hogy az összeférhetetlenséget szüntetnék meg, és miért tölt be Gansperger Gyula úr negyedik hónapja két összeférhetetlen tisztséget, holott csak december 23-án számíthatunk arra, hogy önök a költségvetési törvény jóváhagyásakor kiveszik ezt az összeférhetetlenségi szabályt?
Végül: miért vezette félre Stumpf miniszter úr és az államtitkár úr is az Országgyűlést azt állítva, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség, amikor nyilvánvalóan fennállt, amit önök most törvénymódosítási szándékukkal utólag elismernek?
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit