DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mivel a kérdés tulajdonképpen most már negyedszer szerepel a Ház színe előtt, tehát egy elég jól ismert problémáról van szó, így engedje megy, hogy kicsit rendhagyó módon viszontkérdéssel kezdjem a válaszomat, hiszen engem személy szerint is érintett a kérdésében:
Miért vezeti félre ön a Magyar Köztársaság Országgyűlését ebben a kérdésben?! (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)
Azt gondolom persze, hogy a képviselő úr a kérdésemet költőinek fogja tekinteni, hiszen most már negyedik alkalommal van szerencsém leszögezni, hogy az ÁPV Rt. elnöke a hatályos jogszabályi előírások szerint tagja lehet a Postabank igazgatóságának, méghozzá az előző parlamenti ciklusban éppen ön által is megszavazott törvény alapján. Ennek a kijelentésnek a jogi megalapozásától most a tisztelt Ház, és kérem önt is, tekintsenek el, hiszen már háromszor elhangzott itt ebben a Házban; azt gondolom, felesleges újra megismételni.
A fentiekből következően egyszerűen össze nem illő dolgok összekeverésének, magyarul: csúsztatásnak lehetünk a tanúi, amikor ön azt állítja, hogy összeférhetetlenség helyett a kormány az összeférhetetlenségi szabályt kívánja megszüntetni. Annál is inkább így van ez, mert a képviselő úr által is hivatkozott módosítás összeférhetetlenségi szabályt fogalmaz meg - vagy esetleg ön szerint az a rendelkezés, miszerint az igazgatóság tagjai e jogviszonyuk megszüntetéséről számított két évig nem lehetnek vezetői tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok, az e törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaságoknál nem összeférhetetlenséget állapít meg?
Ami pedig a módosítás okát illeti, nyilvánvaló, nem az ÁPV Rt. elnökének - egyébként nem is létező - összeférhetetlenségéről van szó. Az indok annak az egyértelmű kormányzati célnak a megvalósítása, hogy az állami vagyonnal való gazdálkodás során fokozottabban valósuljon meg a tulajdonosi ellenőrzés és érdekérvényesítés. Például éppen oly módon, hogy az állami vagyon kezelésével megbízott szervezet tisztségviselői, és így az ellenzéki pártok által delegált felügyelőbizottsági tagok is közvetlenül részt vállaljanak az állami vagyon védelmében.
Végül, tisztelt képviselő úr, engedjen meg egy megjegyzést az önkormányzati összeférhetetlenség rendezését célzó törvényjavaslat kapcsán ön által említett kormányzati vagy kormánypárti aknamunkára vonatkozóan. Ezzel összefüggésben azt javaslom, hogy kérdezze meg az ön frakciójabeli képviselőtársát, Kuncze Gábort, hogy annak idején miért nem fogadta el a Ház ezt az egyébként a Belügyminisztérium által korábban valóban előkészített törvényjavaslatot már az előző ciklusban. Nyilvánvalóan Kuncze Gábor azt a választ fogja adni, hogy a törvényjavaslat a feszített törvényalkotási programba sajnos nem fért bele. Amennyiben tőle elfogadja ezt a választ - és feltételezem, hogy elfogadja -, akkor kérem, ettől a kormánytól és a kormány képviseletében tőlem se tagadja meg ezt az elfogadó választ.
(15.40)
Köszönöm kedves figyelmét. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit