DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Elnök Úr! November 4-én a Fiumei úti sírkertben feltörték gróf Batthyány Lajos mauzóleumát. A Batthyány-kripta lejárati ajtóinak lakatjait levágták, a kovácsoltvas ajtót kifeszítették, a koporsókat összetörték. Az első független magyar kormány elnökének belső koporsójához a tettesek nem nyúltak, mivel az üvegfedélen át látható volt, hogy a koporsóban csak Batthyány földi maradványai vannak. A miniszterelnök nyughelye melletti gyermekkoporsót, melyben unokája nyugszik, a csontvázig behatolva ugyancsak feltörték, és ledöntötték a másik oldalon álló koporsók tetejét is, mely koporsókban gróf Batthyány gyermekei nyugszanak.
A temető vezetése azonnal értesítette a rendőrséget, melynek nyomán helyszíni szemlére került sor. Ezután azonban a rendőrök szinte csak futtában regisztrálták a történteket, és csupán azt ígérték, hogy azonnal küldik a nyomozókat, és kérték, hogy a kriptát zárják be - a nyomozók a mai napig nem érkeztek meg.
(16.00)
Másnap, november 5-én Ganz Ábrahám mauzóleumának fedelét találták feldúlva. A bejárati faajtó díszpántjait letörték, a szarkofág tetejét szétzúzták, és a belső fémkoporsót feltörték, kincseket azonban itt sem találtak. A kihívott rendőrök ismét csak a mauzóleum bezárására utasították a temető vezetőit, s ismét megígérték, hogy küldik a nyomozókat. Sajnos, a nyomozók a Ganz-kriptához azóta sem érkeztek meg.
Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Fiumei úti sírkert, a benne lévő műemléksírokkal együtt a magyar állam tulajdona. Művészeti értékei által Európa legnagyobb szabadtéri szoborparkja, 56 hektárnyi területének őrzése tehát nem csupán a Budapesti Temetkezési Intézet feladata, hanem mindnyájunké. A magyar nemzet történelmének, művészetének és tudományának nagyjai nyugszanak itt, nyughelyeik őrzéséről és azok biztonságos védelméről pedig nemcsak utólag, de a rombolásokat megelőzően is feltétlenül szükséges gondoskodni. A központi riasztók felszerelése, a behatolókat elriasztó egyedi megvilágítás felszerelése és a többi a temető feladata, a sírrombolások megelőzése és a tettesek kézre kerítése azonban a rendőrségé.
Tisztelettel kérdezem ezért miniszter urat, államtitkár urat: mit tervez a BRFK, illetve a magyar rendőrség szerte az országban a hasonló esetek megelőzése érdekében, és kérdezem azt is: hol tart a nyomozás gróf Batthyány Lajos és Ganz Ábrahám sírgyalázóinak ügyében? Figyelemmel várom válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit