DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót tisztelt elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az elhangzott interpelláció két, egymással összefüggő kérdéskört érint. Egyrészt érinti a két, ön által említett és minden magyar embert joggal fölháborító bűncselekményt, másrészt érinti nemzeti értékeink, nemzeti emlékhelyeink védelmét.
Először is engedje meg, hogy először a nemzeti értékeink, nemzeti emlékhelyeink védelméről beszéljek. A rendőrség széles körű bűnüldözési feladatai mellett számos bűnmegelőzési feladatot is ellát, illetőleg a bűnmegelőzés hatókörének erősítése érdekében kezdeményezően lép fel. A nemzeti értékeinket képező műkincseinkre nézve elkövetett bűncselekményeket, a felderítés adatait elemezve az Országos Rendőr-főkapitányság 1998. április 1-jével létrehozta országos hatáskörrel az úgynevezett kulturális örökség alosztályt, amelynek kezdeti koordinációs feladatköre már a titkos információgyűjtést is magában foglaló nyomozati hatáskörrel egészült ki.
Az alosztály a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával közösen kezdeményezte a műkincsek jellemzőinek a kezelők általi regisztrációját, továbbá létre kívánja hozni az ellopott műtárgyak számítógépes nyilvántartását, amely a lopott műtárgyak értékesítését megnehezítve jelentős megelőző hatással is járhat. Az alosztály feladata többek között a műkincsvédelemmel kapcsolatos nemzetközi rendőri együttműködés fenntartása és fejlesztése.
A rendőrségnek nem feladata, nem képes arra jelenleg, hogy a nemzeti kulturális örökségünk részét képező valamennyi műtárgy, műemlék, emlékhely közvetlen védelmét ellássa. A védelem elsősorban az értékeket kezelők feladata, de az interpelláció tárgyát képező két bűncselekmény helyszínén csupán napközben működik őrszolgálat, és annak őrzési feladata is csak a temető működésével kapcsolatos objektumokra terjed ki. Mindamellett a rendőrség szakemberei vagyonvédelmi és biztonságtechnikai szaktanácsadással is készséggel állnak az egyre nagyobb számban hozzájuk fordulók rendelkezésére.
Ami pedig a két konkrét bűncselekményt illeti, azokkal kapcsolatban a következőket szeretném elmondani tájékoztatásul. Az 1998. november 4-én történt, a Batthyány-mauzóleummal kapcsolatos bűncselekmény bejelentését követően az illetékes rendőri szerv ügyeletese helyszínbiztosító járőrt küldött a helyszínre, majd ezt követően intézkedett a helyszíni szemlebizottság kiküldésére. A szemlejegyzőkönyvben rögzített adatok szerint a bizottság a bejelentést követően 40 percen belül a helyszínre ért, és lefolytatta az eljárást. A szemle során a lehetséges nyomokat rögzítették, a keletkezett rongálási kár mintegy kétmillió forint.
Az 1998. november 5-én történt, Ganz-síremlékkel kapcsolatos bűncselekmény bejelentését követően a helyszínbiztosító járőr kiérkezését követően a jegyzőkönyv alapján a bejelentés után egy órával a helyszíni szemlebizottság a helyszínre érkezett, a szemlét lefolytatta, és a lehetséges nyomokat rögzítette. Itt a rongálással keletkezett kár az előzetes becslések szerint körülbelül 60 ezer forint.
A két ügyben a BRFK VIII. kerületi rendőrkapitánysága folytat nyomozást a Btk. 324. § (1) bekezdésébe ütköző rongálás bűncselekmény alapos gyanúja miatt.
Szeretném itt is leszögezni, hogy a rendőrség mindent megtesz a tettesek felderítése érdekében, és abban is bízhatunk, hogy az általános megelőzés érdekében a bíróság megfelelő súlyú büntetéseket fog kiszabni az elkövetőkkel szemben.
Kérem a tisztelt képviselő urat a válaszom elfogadására. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit