DR. GIDAI ERZSÉBET

Full text search

DR. GIDAI ERZSÉBET
DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Közismert, hogy az energiaszektor privatizációját követően jelentős mértékben megemelkedett a távhő- és a melegvíz-szolgáltatás ára a családoknál, ez Magyarországon a lakosság mintegy 20-25 százalékát érinti. Ha összehasonlítjuk, akkor például ugyanazért a melegért 30 százalékkal többet fizetnek, akik ezt a szolgáltatást veszik igénybe, mint akik gázfűtést használnak. Egy teljesen irreális árkonstrukció jött létre, amely természetesen az erőművek privatizációját követően alakult ki.
Ha összehasonlítom a különböző lakások díját, akkor megállapítható, hogy különösen a közismerten nagyon rossz minőségű panellakásokban lakók hátrányára történt ez az árváltoztatás, hiszen például egy 50 négyzetméteres panellakásban a melegvíz- és távhőszolgáltatásért több mint 10 ezer forintot fizetnek a lakók, egy 65 négyzetméteres lakás esetében 10 és 12 ezer forint között van ugyanez a díj, egy 78 négyzetméteres lakás esetében pedig 14 és 16 ezer forint között van ez a díj; márpedig ha a család egy átlagkeresettel vagy -jövedelemmel rendelkezik, akkor ennek a jövedelemnek több mint 50 százalékát kiteszi a rezsiköltség, egyszerűen fizethetetlenek ezek a rendkívül magas, irreálisan megállapított hő- és melegvíz-szolgáltatási díjak.
A távhőszolgáltató üzemek, például a Főtáv Rt. arra hivatkozik, hogy neki is drágán adják a szolgáltatást, a fogyasztói árnál is drágábban kapja a gázt, ezért természetes, hogy továbbhárítja a fogyasztóra ezeket a költségnövelő terheket. Itt különösen azok a hőközpontos házak járnak rosszul, ahogy egy összekapcsolt rendszerű hőközpont van, ahol a szolgáltató még a bérleti díjat sem fizeti, de a karbantartási díjat, ami a költséggazdálkodással függ össze, áthárítja a fogyasztóra, ott tehát még plusz 8-10 százalékkal magasabb díjat kell fizetni.
Ezért a kérdésem az, hogy valójában az egész energiaprivatizációnk célrendszeréhez tartozott-e ez, és miért a fogyasztónak kell elviselnie azokat a terheket, amelyek az energiaprivatizációt követték.
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit