DR. SIMON MIKLÓS

Full text search

DR. SIMON MIKLÓS
DR. SIMON MIKLÓS (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Habár az orosz válság az ország külkereskedelmi forgalmának négyötöd részét..., 4-5 százalékát érinti (Közbeszólás az ellenzéki pártok soraiból: El sem tudja olvasni!) - elnézést a tévedésért -, azonban az országnak vannak olyan térségei és a gazdaságnak vannak olyan szektorai, amelyeket ez érzékenyen érint. (Zaj az ellenzéki oldalon. Közbeszólások.) Fel tudom olvasni, hölgyeim és uraim, és kívülről is tudom! (Zaj.)
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye halmozottan hátrányos helyzetbe került az idei évben, hiszen tavasszal a belvíz, ősszel az árvíz fenyegette a termőterületeket és pusztította a termés egy részét. Nem kedvezett az idei esztendő a gabonatermelőknek sem, főként az alacsony aranykoronájú területeken, ahol csak a rozs és a tritikálé termett meg. A kukorica betakarítását a gépet és az embert nem kímélő térdig érő sár hátráltatja vagy lehetetlenné teszi.
Itt kell megjegyeznem, hogy a megyében sikeresen befejeződött az almafeldolgozás idénye, sőt az almasűrítmény exportja is zökkenőmentesen halad. A magyar konzervipart az orosz válság érzékenyen érinti, hiszen a konzervipari termékek exportjának több mint a fele közvetve vagy közvetlenül ide irányul. A konzervgyárak többsége jelentősen csökkentette vagy megszüntette a termelést a felhalmozódott eladatlan készletei miatt. A konzervipari termelés csökkenése jelentős kihatással van a több tízezer mezőgazdasági kistermelő megélhetésére, akiknek a megélhetését kérdésessé teszi a felvásárolt és eredetileg szerződéssel lekötött árumennyiség árának kifizetetlensége. (Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.)
Tisztelettel kérdezem: milyen megoldást ajánl az FVM az oroszországi értékesítési válság miatt nehéz helyzetbe került konzervgyárak megsegítésére?
Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit