VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Mindenekelőtt hadd kezdjem azzal a válaszaimat, hogy attól függően, hogy egy auditáló cég mely időpontra vonatkozóan vizsgál, és mely hitel vagy befektetési állományt vizsgál, persze eltérő eredmények jöhetnek ki, abban azonban kétségkívül igaza van, hogy talán elkerülhető lett volna az a 158 milliárd forintos veszteség, ha a korábbi években az auditáló cég egy pontosabb és hitelesebb tájékoztatást ad a bank valós helyzetéről.
Az első kérdésére válaszolva: a Postabank új vezetősége 1998. augusztus 10-étől kizárólag pályáztatás útján, több ajánlat bekérésével köt szállítói szerződést, a régi szerződéseket pedig folyamatosan felülvizsgálja. A fenti időponttól kezdve a Postabank nem áll üzleti kapcsolatban a Kemenes Ernő által jegyzett céggel. Ettől az időponttól kezdve az interpellációban említett közvetett kapcsolat sem áll fenn, így a vélelmezett vagy valós összeférhetetlenséget a Postabank megszüntette.
A Deloitte & Touche közép-európai igazgatósága neves jogi irodát bízott meg az ügy jogi és etikai kivizsgálásával, melyhez kérte a Könyvvizsgálói Kamara közreműködését is. A Postabank jelenlegi vezetése úgy gondolja, hogy a kivizsgálással megbízott résztvevők köre kellő garanciát nyújt az esetleges összeférhetetlenség megválaszolására, feltárására. A Postabank Rt. vezetősége a konkrét ügyben további lépéseket a december 30-ai közgyűlésig nem tervez.
Kérdésének második részére válaszolva engedjen meg néhány gondolatot. A könyvvizsgálatra, a könyvvizsgálói kötelezettségre vonatkozóan részletes szabályokat a számvitelről szóló törvény, a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról szóló törvény, valamint a gazdasági társaságokról szóló törvény állapít meg, illetve ír elő. Ezeknek a jogszabályi pontoknak a megsértése esetén többféle eljárásra kerülhet sor.
Egyrészt a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról szóló törvény előírásai szerint - idézem - etikai vétséget követ el az a kamarai tag, aki a könyvvizsgálói tevékenységből eredő kötelezettségét megszegi, aki a könyvvizsgálói tevékenységet gondatlanságból, szakmai hiányosságok miatt vagy szándékosan nem a jogszabályok szerint végzi. Ennek vélelmezése esetén a kamarához lehet fordulni etikai eljárás lefolytatása céljából. Ennek következménye a bizonyítás végén akár a kamarából történő kizárás is lehet. A hivatkozott jogszabályok alapján a könyvvizsgáló anyagi felelősséggel is tartozik munkájáért. A könyvvizsgáló felelősségére a könyvvizsgálóra vonatkozó jogszabályokban, illetve a polgári törvénykönyvben meghatározott felelősségi szabályok az irányadók. Amennyiben bizonyított módon kárt okoz megbízóinak, a gazdasági társaság tulajdonosainak, illetve hitelezőinek, kártérítésre kötelezhető. Ezen eljárásra az érdekeltek ilyen irányú kezdeményezése esetén kerülhet sor. A leírtak alapján a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál a könyvvizsgáló elleni etikai eljárás lefolytatását is lehet kezdeményezni, aminek a végén vizsgálható az összeférhetetlenség kérdése is.
Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, illetve képviselő asszonyt arról is, hogy a kormány elfogadta a Postabank helyzetének rendezéséről szóló előterjesztést, és kezdeményezte, hogy az Állami Számvevőszék, illetve a Kormányzati Ellenőrzési Iroda végezzen vizsgálatot a Postabanknál, és a vizsgálati megállapítások alapján tegye meg a szükséges intézkedéseket. A vizsgálatok eredményéről önt, a tisztelt Házat és a kormányt tájékoztatni fogja.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(15.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit