DR. SZABÓ JÁNOS

Full text search

DR. SZABÓ JÁNOS
DR. SZABÓ JÁNOS honvédelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A T/417. számon a honvédelmet érintő egyes törvények módosítása tárgyában benyújtott törvényjavaslat csak szűk körben érintette a javaslat tartalmát, és azt mintegy az alkotmánymódosítás mellékleteként érintették. A hozzászólók - kormánypárti és ellenzéki oldalról egyaránt - ennek során kiemelték a tárca képviselőinek együttműködő készségét. Köszönetemet fejezem ki az elismerő szavakért. A kritikai észrevételek nem a javaslat tartalmára, hanem a honvédelmi törvény nem érintett részeire irányultak.
Lányi Zsolt képviselőtársam, a honvédelmi bizottság elnöke felvetette az új honvédelmi törvény, Mécs Imre képviselőtársam pedig a minősített időszaki törvény elkészítésének szükségességét. A megjelölt szabályozási tárgykörök felvetését át kell tekinteni. Megjegyzem azonban, hogy a kormányzat a jelen törvénycsomag előkészítése során önmérsékletet tanúsított: csak a halaszthatatlan, elfogadást igénylő, a csatlakozás feltételeit megteremtő javaslatokat terjesztette elő. Meggyőződésem emellett, hogy a mai szavazás eredménye a jövőbeni javaslatok előkészíthetőségére is kihat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Felelősségteljes döntés előtt állnak, különösen az ellenzéki padsorokban ülő képviselőtársaim.
(18.10)
Az előző szavazás megdöbbentő eredménye után azonban nehéz szavakat találni. Ha szabad Kovács László úr, a Magyar Szocialista Párt elnök-frakcióvezetőjének december 2-án elhangzott gondolatmenetére hivatkoznom, önöknek el kell dönteniük, hogy - ellentétben az alkotmány módosításával - e törvénymódosítást a NATO-csatlakozás szükséges vagy pusztán csak célszerű feltételeinek tekintik-e.
Szeretném megkönnyíteni a döntést két idézettel. "A NATO-csatlakozás kapcsán mi is szükségesnek tartjuk ezen módosítások elvégzését." Az idézet Kovács László frakcióvezető úr leveléből származik. Emellett Kuncze Gábor frakcióvezető úrtól is eljutott hozzám egy korábbi levél, amelyben a javaslat céljával, terjedelmével és általában a tartalmával egyetértettek. Sajnálattal kell megállapítanom, hogy egyikük sincs a teremben - úgy látszik, kiszálltak a NATO-expresszből. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Nagyon szellemes! - Taps a jobb oldalon.)
Tisztelt ellenzéki Képviselőtársaim! Ha figyelmesen elolvassák a T/417/8. számú ajánlást, megállapíthatták, hogy a javaslat fejezeteinek többsége a jelenlévők kétharmados támogatottságát igényli. Ennek hiánya a törvényjavaslat elvetése helyett annak részleges, ebből eredően pontatlan elfogadását eredményezné.
A főbb tárgykörök közül a szövetségi kötelezettségek teljesítése, valamint a gyakorlati együttműködés és a parancsadás intézményi oldalról ellehetetlenül, a külföldi szolgálatteljesítés lehetősége pedig kizárólag az érintett beleegyezése esetén válik megvalósíthatóvá. Amennyiben a javaslatot önök nem támogatják, megakadályozzák az állampolgári jogok országgyűlési biztosa tűzszerészi jelentésében javasolt, a megelőző és a jelenlegi kormány döntése alapján beterjesztett kétharmados módosítások elfogadását is.
A frakcióvezető urak idézett leveleire alapítom a reményt, hogy a módosító javaslatokkal elfogadják a törvényjavaslatot. Ez megfelel leendő szövetségeseink előzetes elvárásainak, valamint alapvető nemzeti érdekeinknek is.
Tisztelt Képviselőtársaim! A honvédelem nemzeti ügy. A NATO-csatlakozás és az ehhez szükséges honvédelmi törvények elfogadása is azzá vált a népszavazás után. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Már meggyőztél bennünket!) Hogy ez minőségileg mennyivel többet jelent, mint két bizottság felállítása, talán ez érzékelteti a legjobban.
Tisztelt Képviselőtársaim! Önöket a nemzet választotta - döntsenek a nemzeti ügy jelentőségéhez méltóan! (Felzúdulás és derültség az MSZP padsoraiban. - Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit