PERLAKI JENŐ

Full text search

PERLAKI JENŐ
PERLAKI JENŐ, a honvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnöknő. A honvédelmi bizottság nevében fogok beszélni, mert nem volt érkezésem megszólalni az előbb.
A honvédelmi bizottság természetesen támogatja e javaslat általános vitára bocsátását. Nagyon röviden, katonásan fogom megindokolni, hogy miért. Azért, mert öt év távolában vagyunk attól a két elvtől, amelyeket most összeépít ez a javaslat, és a NATO-belépés közelsége már karnyújtásnyira van, így az ezzel kapcsolatos alapelveinket időszerű rögzíteni.
Miért most? Azért, mert a miniszter úr és a hozzászólók is elmondták, hogy sorrendiség van. Az alapelvek elfogadását követően fog majd kialakulni a nemzeti katonai stratégia, és csak erre alapozva lehet ezt megírni. Ezt szükséges elfogadni, mielőtt a NATO-val kapcsolatos törvénycsomag az asztalra kerül. És szükséges elfogadni, hiszen a washingtoni csúcstalálkozó idejére fogalmazzák majd meg a NATO stratégiai alapelveit. Erre viszont fel kell készülnünk.
Milyen körülményeket tárgyalt meg a bizottság? Értékelte, hogy széles konszenzuson nyugszik a javaslat: öt párt egyetértésén, és alapos szakmai egyeztetések zajlottak le ezzel kapcsolatban. Felmerült, hogy hogyan kapcsolódunk a NATO nukleáris doktrínájához. Az előterjesztő képviseletében a válaszadók megnyugtattak azzal kapcsolatban, hogy nem ütközik nemzetközi egyezményekbe. Általánosabban fogalmazva: az atomsorompó- és az atomcsendegyezmény tiszteletben tartása összhangban van ezekkel az alapelvekkel.
Felmerült az, hogy a védelemmel kapcsolatos gazdaságpolitika hogyan kezeli a védelmi ágazatokat, kutatást, a termelést és a szolgáltatásokat. Az előterjesztő képviseletében úgy fogalmaztak, hogy a 12. pont megfogalmazásaiba belefér az, hogy a hazai munkahelyek és a gazdaság erősítése, a munkahelyek szaporítása érdeke a védelemnek is és az országnak is. Ugyanakkor felmerült az is, hogy más országok, NATO-országok elismerik az egyes tagországok azon jogát, hogy a saját védelmi ágazatukat bizonyos előnyben részesítsék.
Mindezek alapján a honvédelmi bizottság december 9-ei ülésén egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta a Magyar Köztársaság védelmi és biztonságpolitikai alapelveiről szóló előterjesztést. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit