VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Nemzetközi Valutaalap kormányzótanácsa a Valutaalap forrásainak növelése érdekében határozatot hozott a tagországok kvótájának átlagosan 45 százalékos megemeléséről.
A Valutaalap öt évnél nem hosszabb időközönként általános kvóta-felülvizsgálatot végez. Mivel a kvótához kötődik a tagország szavazatainak száma, ezért ettől függ a Valutaalap ügyeibe való beleszólás súlya, a kvóta arányában kerül megállapításra a nyújtott hitelek nagysága, valamint a Valutaalap által saját tartalékeszközéből a tagországoknak szétosztott mennyiség.
A tizenegyedik kvótaemelés célja a Valutaalap forrásainak növelése és a kvótarészesedések felülvizsgálata. A tervezett kvótaemelés eredményeként hazánk kvótája 37,6 százalékkal emelkedik. A tagsághoz kötődő minden pénzügyi művelet, így a kvótaemelés is a Valutaalap és a tagállam monetáris hatósága, a jegybank között folyik. A Valutaalap tizenegyedik általános kvóta-felülvizsgálata során a Magyar Köztársaság részére javasolt új kvóta elfogadásáról szóló döntés annak a mérlegelését jelenti, hogy hozzájárulásunk esetén megőrizzük a Valutaalap összkvótájában részesedésünk arányát és szavazati súlyunkat. Elutasítás esetén relatív súlyunk a Valutaalapban csökkenne, s a jelenlegi meglévő kvótánk szabná meg a tagságból eredő jogainkat és lehetőségeinket, beleértve a Valutaalap eszközeinek esetleg igénybevételét. A kvótaemeléshez való hozzájárulásunk tehát szükséges és egyben előnyös is.
Tekintettel arra, hogy a Magyar Köztársaság részéről a Nemzetközi Valutaalapban a kvótaemelést érintő döntés az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, kérem, hogy a Magyar Köztársaság kvótájának megemelését a Nemzetközi Valutaalapban a tisztelt Országgyűlés hagyja jóvá.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit