DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Valóban, tegnap az alkotmányügyi bizottságban erről a témáról hosszan vitatkoztunk. Azt hiszem, most a plenáris ülés nem alkalmas arra, hogy az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatát értelmezzük, de ha már ebbe belefogtunk, akkor az azért egyértelműen szintén benne foglaltatik abban az alkotmánybírósági döntésben, hogy amely törvénnyel kapcsolatban egyszer kétharmadosan döntött az Országgyűlés, azt utána feles törvénnyel módosítani nem lehet, és kétharmados törvényt kell alkotni. Ez teljesen egyértelműen szerepel ugyanebben a 4/1993-as döntésben, amelyre ön is hivatkozott.
Másrészt ügyrendi javaslatában Kuncze Gábor frakcióvezető úr azt indítványozta, hogy a kormány tisztelt képviselője, a belügyminiszter úr nyilatkozzon arról, hogy miért változtatta meg a véleményét a miniszterelnöki levélben foglaltakhoz képest a kormány, hiszen ebben a levélben világosan és egyértelműen, vastagon szedve szerepel az, hogy kétharmados döntéssel kívánja megváltoztatni az idegenrendészettel és más jogszabályokkal kapcsolatos rendelkezéseket az Országgyűlés.
Azután szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a tegnapi alkotmányügyi bizottsági előterjesztéshez a Ház apparátusának véleménye, szakmai állásfoglalása szerint is ezek a kérdések mind-mind kétharmados körbe tartoznak, ezért meggyőződésünk szerint csak így lehet róla dönteni. Amennyiben a Ház ezt nem tudja elfogadni, úgy kérem az SZDSZ képviselőcsoportja nevében, hogy a délben összeülő házbizottság ezzel a kérdéssel is foglalkozzon.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit