DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA
DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az emberi életkor előrehaladtával egyre több betegségünk támad, és így egyre gyakrabban szorulunk orvos segítségére, különböző gyógyszerek vagy gyógyászati segédeszközök igénybevételére. Vannak olyan, az öregkorhoz kapcsolódó betegségek, amikor a beteg teljesen magatehetetlenné válik, és ebben az esetben nem is a gyógyszer a költséges, hanem a beteg ellátásához szükséges egyéb gyógyászati eszköz. Az agyvérzést követő állapot például a beteg teljes vagy részleges bénulását idézheti elő, és ennek következtében a beteget pelenkázni kell, akár naponta többször is. A pelenka azonban olyan drága, hogy annak beszerzése a beteg hozzátartozóinak nagy gondot okoz.
A Népjóléti Minisztérium 30/1995. számú rendelete szabályozza a gyógyászati segédeszközök megrendelését és ezek társadalombiztosítási összegét. A rendelet 1. számú táblázata a felnőtt pelenkázónadrág áfa nélküli árát darabonként 460 forintban, míg a 85 százalékos támogatási összeget 374 forintban állapítja meg. Ha figyelembe vesszük azt, hogy igen sok pelenkára van szükség a magatehetetlen beteg ellátására, akkor látnunk kell, hogy még ez a csökkent összeg is olyan nagy terhet jelent a sokszor nyugdíjas hozzátartozóknak, hogy nem képesek megvásárolni a szükséges pelenkákat. Ez nagyon aggasztó jelenség, és a magatehetetlen betegeket ápoló hozzátartozókat lehetetlen helyzetbe hozza.
Kérdezem tehát, hogy milyen intézkedéssel tudja biztosítani a miniszter úr a nem gyógyszer jellegű ellátás térítésmentességét. Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit