MANNINGER JENŐ

Full text search

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy vélem, mindenki számára ismert - hiszen elég csak közútjainkon körülnézni -, hogy a közúti járműállomány nagy része elöregedett és korszerűtlen. A közútjainkon futó mintegy 2 millió 300 ezer személygépkocsi átlagéletkora 12 év feletti. Ezen belül az állomány több mint egynegyede tíz évnél idősebb, kelet-európai gyártású és kevéssé fejlett konstrukciójú.
A használt nyugati típusú járművek behozatala a nyolcvanas években indult meg, és számuk fokozatosan növekedett. A környezetvédelmi követelményeket és a hazai vásárlók anyagi lehetőségeit figyelembe véve 1992 végén olyan szabályozás született, amely a behozható személygépkocsik életkorhatárát hat évben, a múlt év végétől pedig négy évben határozta meg. E rendelet célja az volt, hogy állampolgáraink külföldön csak olyan személygépkocsit vásároljanak meg, amelyet a hazahozatalt követően forgalomba lehet helyezni, és konstrukciós szempontból eleget tesz az európai uniós elvárásoknak.
Az elmúlt hónapokban ismét erőteljes igény mutatkozott arra, hogy a gépkocsi-behozatali szabályokat vizsgáljuk felül. Ezért újratárgyaltuk az életkori előírás megszüntetésének lehetőségét. Az a szándék vezérelt bennünket, hogy a néhány évnél ugyan idősebb, így megfizethető, de jobb műszaki állapotú személygépkocsi behozatalát adminisztratív jellegű korlátozás ne akadályozza. Az érintett tárcákkal a vonatkozó jogszabályt felülvizsgáltuk, és módosítása mellett döntöttünk.
Tájékoztatom tehát a képviselő urat, hogy a rövidesen megjelenő új szabályozás a járművek behozatalára vonatkozó jelenlegi életkori korlátozást jelentősen oldja, ugyanakkor a műszaki követelményeket továbbra is érvényesíti. Várhatóan a jövő év elejétől meghatározott körben, így a hazatelepülők vagy a bevándorlók által hozott gépkocsik egyes különleges felépítményű, illetve önkormányzati tevékenység ellátásához ajándékozott járművek, valamint a tűzoltó-, mentőautók tekintetében már behozhatók a 12 évnél fiatalabb járművek. Alig több mint egy év múlva pedig már valamennyi külföldről behozott gépkocsi esetében megszűnik az életkori kötöttség, a forgalomba helyezésnél a közlekedési hatóság csak a közlekedésbiztonsági és a környezetvédelmi előírások teljesítését ellenőrzi.
A jövőben tehát alapvetően a műszaki követelményeknek, a biztonsági és környezetvédelmi követelményeknek kívánunk érvényt szerezni, közelítve ezzel az európai uniós szabadkereskedelmi előírásokhoz, ugyanakkor kielégítve a hazai elvárásokat is.
Kérem a képviselő urat és a tisztelt Házat, hogy a válaszomat elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit