DOMOKOS LÁSZLÓ

Full text search

DOMOKOS LÁSZLÓ
DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. (A felszólalást felolvassa:) Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési vita során az ellenzék részéről sorozatos bírálatok érték a Postabank 158 milliárdos veszteségére és az elsősorban ennek következtében jelentősen megugró költségvetési hiányra vonatkozó adatokat.
Azzal, hogy ez valóban nagyon sok pénz, csak egyetérthetünk, és azt is megértjük, hogy sokan szeretnék, hogy kevesebb legyen. Mi is ezt szeretnénk, azonban sajnos erre kevés az esély. Szekeres Imre, a költségvetési bizottság elnöke például az egyik napilapban kijelentette: "tudni kellene a Postabanknál felduzzadt hiány konkrét okait". Tisztelt képviselőtársamat megnyugtatom, a hiány konkrét okainak felderítése már folyamatban van, bár meglehet, hogy az képviselőtársamat inkább aggasztja. Mindenesetre a Postabank pénzügyeit vizsgálja több könyvvizsgáló cég és az rt. felügyelőbizottsága, valamint a számvizsgáló bizottság eseti albizottsága.
Javasolnám ugyanakkor, amikor a fenti szervezetek kiderítik a veszteség okait, érdemes körülnézni Szekeres úrnak a saját háza táján. A sors fintora, hogy épp a nyilatkozatot követő napon egy bizonyos Marco Polo Youth Hostellel kapcsolatos polgári per tárgyalásáról számoltak be a napilapok, melyen Szekeres Imre feleségének a meghallgatására került sor. Bizonyára emlékeznek még az ez év márciusi Élet és Irodalom hasábjain megjelent riportra, melyben napvilágra kerültek a Postabank által finanszírozott ifjúsági szálloda körüli események. Az ismert történetből különösen figyelemre méltó az az epizód, amelyben Szekeres úr mint a legnagyobb kormány... - frakcióvezetője hátterével gond nélkül lehetővé válik a több száz milliós hitel biztosítása annak a szállodának a megvalósításához, amelynek korábban egyetlen bank sem volt hajlandó hitelezni. A bankok hitelezési politikájának anomáliái a veszteségek egyik jelentős oka lehet, hiszen a kis- és középvállalkozók százezrei képtelenek hitelhez jutni, miközben a politikai nyomásgyakorlás eszközeit bevetve egy néhány millió forintos alaptőkéjű kft. több száz milliós hitelhez is juthat.
Mi dolgozni szeretnénk! Például segíteni a kis- és középvállalkozóknak abban, hogy megfelelő hitelhez jussanak. Tudni kell, hogy az elmúlt években a tíz főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások a gazdaság teljesítményéből 28, míg a hitelből csupán 5 százalékban részesedtek. És még az 5 százalék egy része is a fenti módon került egyes kisvállalkozásokhoz. Nagy baj az, hogy ahelyett, hogy minden energiánkkal és szakértelmünkkel a polgárok jelentős részének megélhetését és munkát biztosító kis- és középvállalkozások helyzetének javításával foglalkoznánk, az előző kormány feltehetően megalapozatlan gazdaságpolitikai döntéseit kell..., felelőtlen, megalapozatlan gazdaságpolitikai döntéseit kell korrigálnunk. (Közbeszólás: Olvasni se tud?!) Ez nem csupán az érdemi munkától veszi el az időt, de jelentős pénzügyi megterhelést jelent minden adófizető polgár számára is.
Mindemellett folyamatosan méltánytalan és durva hangvételű ellenzéki kirohanásokat kell visszautasítanunk. A múlt hét parlamenti eseményei közül az egyik ilyen Horn Gyula frakcióvezető-helyettes úr napirend előtti felszólalása, amely tartalmilag és hangulatilag leginkább Grósz Károly hírhedt, fehérterrort emlegető beszédéhez hasonlítható. (Zaj.) Horn úr tőlünk félti a demokráciát és a sajtószabadságot, miközben az említett Szekeres-ügy kapcsán az Élet és Irodalomban megjelent riportot megelőző hónapokban egyetlen sajtóorgánum sem volt hajlandó leközölni egyetlen sort sem a történtekről.
A demokrácia, alkotmányosság, nyilvánosság számunkra alapvető értékek. Felháborítónak tartjuk, hogy bármit tesz a kormány, a legszélsőségesebb címkéket ragasztja rá, miközben a demokrácia alapértékei devalválódnak a méltánytalan támadások nyomán. Kétségtelen, hogy nagy a kontraszt a polgári és a szociálliberális kormány magatartása között, hiszen a Horn-kormány az utóbbi két évben, a Bokros-csomag óta szinte teljesen kiengedve a kezéből a gazdaságpolitikai folyamatok irányítását..., irányítását. (Kuncze Gábor: Pont!) Márpedig, ami nincsen kézben tartva, az kézen-közön, mint azt a Postabank, Tocsik, Nemzeti, tb- és egyéb ügyek is bizonyítják... Ez most megváltozott. Nem engedjük elfolyni a milliárdokat, és megtaláljuk, nem kell aggódni, a Postabank veszteségének okait is.
Az elhangzottakra figyelemmel tehát kérem azon ellenzéki képviselőtársaimat, akik némi szelektív amnéziával megverve kérlelhetetlenül és nagy hangon követelnek magasabb béreket, magasabb nyugdíjakat, XXI. századi Nemzeti Színházat és "I love metro"-t (Derültség a kormánypártok soraiban.), pihenjenek néhány másodpercet, és gondolkodjanak el az elhangzottakon! Hiszen az elmúlt négy évben eltűnt milliárdokból fedezhető lenne követeléseik jó része. Ezért javaslom azon ellenzéki képviselőtársaimnak, akik a horribilis veszteségek okait keresik (Közbekiáltások: Idő! Géza! Idő!), nézzenek körül a saját házuk táján is. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Az sem lenne baj, ha akik a történtekért politikai felelősséggel tartoznak és különösen, akik (Zaj az ellenzék soraiban.) maguk is haszonélvezői voltak a pénzintézet protekcionizmusának, mondják legalább azt (Zaj az ellenzék soraiban.) az adófizetőknek, akik most (Az elnök ismét jelez.) kénytelenek a veszteségeket finanszírozni, hogy sajnáljuk a történteket.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit