DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 93. § (4) bekezdése alapján az Országgyűlés dönt az állam területi tagozódásáról, a megyehatárok megváltoztatásáról. A települési önkormányzat képviselő-testülete minősített többséggel hozott határozattal kezdeményezheti a község átcsatolását a területével határos másik megye területéhez. A Fejér megyei Szárliget község Komárom-Esztergom megyéhez kíván csatlakozni.
Tisztelt Képviselők! Az Országgyűlés az elmúlt nyolc esztendő alatt csak különösen indokolt esetekben csatolt át községeket megyék között. 1990 óta - az önkormányzati rendszer működésének kezdetétől - összesen négy település megyei hovatartozása változott: Csikvánd, Gyarmat és Szerecseny község Veszprém megyétől Győr-Moson-Sopron megyéhez, illetve Dunafalva község Baranya megyétől Bács-Kiskun megyéhez került. Ezek az átcsatolások a települések fekvését és kapcsolatrendszerét tekintve különösen indokoltak voltak. Dunafalva esetében azért volt halaszthatatlan a döntés, mivel a komp működésének megszűnése miatt megszakadt az összeköttetése Baranya megyével, Dunafalva ugyanis a Duna-Tisza közén fekszik, Baranya megyétől a Duna elválasztja. Csikvánd, Gyarmat és Szerecseny 1954. október 1-je előtt Győr-Sopron megyéhez tartozott, 1991-ben csatolta vissza az Országgyűlés a három települést Veszprém megyétől Győr-Moson-Sopron megyéhez.
A tisztelt Ház előtt fekvő községi kezdeményezéssel párhuzamosan beterjesztette a kormány a területszervezési eljárásról szóló törvényjavaslatot, amely a községek megyék közötti átcsatolására új eljárási rendet tartalmaz. A javaslat szerint a legfontosabb változtatás az, hogy az Országgyűlés az ilyen kezdeményezésekről egy ciklusban egyszer, a választások előtti esztendőben döntsön. Az új törvény rendelkezéseit a hatálybalépését követően induló kezdeményezésekre kell majd alkalmazni.
A folyamatban lévő, az előző ciklusból függőben maradt ügyeket azonban a kormány álláspontja szerint le kell zárni, ezért terjesztettük elő a javaslatot a tisztelt Ház részére Szárliget község Fejér megyétől Komárom-Esztergom megyéhez való csatolására. Az előterjesztés részletesen kifejti azokat az indokokat, amelyek alapján Szárliget átcsatolását javasolja a kormány. Szárliget átcsatolása Tatabánya megyei jogú város rendkívüli közelsége miatt a település fejlődésére, a lakosság számára valóban jelentős előnyökkel járhat, ezért indokolt.
Kérem a tisztelt képviselőket, hogy támogassák a benyújtott határozattervezetet, amelyet ezúton is elfogadásra ajánlok.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit