DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER

Full text search

DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER
DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Feladatom rendkívül egyszerű, mert az önkormányzati és rendészeti bizottság három előterjesztést tárgyalt meg, melyből most kettőt visszavontak, tehát csak Szárliget község Fejér megyétől Komárom-Esztergom megyéhez való átcsatolásáról kell döntenie a tisztelt Országgyűlésnek.
Az önkormányzati és rendészeti bizottság megtárgyalta ezt a kérdést, általános vitára alkalmasnak találta az előterjesztést, mivel a határozati javaslat indokolása világosan tartalmazza mindazokat az érveket és ellenérveket, amelyek az igen tisztelt parlamentet döntési helyzetbe tudják hozni, mivel az önkormányzati törvény 55., illetve 93. §-ai ezt az Országgyűlés feladatává teszik.
(19.40)
Maga az átcsatolás, mint az már el is hangzott, lényegében azon alapul, hogy Szárliget mindössze 3,5 kilométerre van Tatabányától, Komárom-Esztergom megye központjától, míg Fejér megye központjától 60 kilométerre van. Sőt, mint ahogy az előterjesztés indokolása megfogalmazza, Szárliget temetője már jelenleg is Komárom-Esztergom megyében van, tehát teljes mértékben indokolt az átcsatolás, melyet az önkormányzati és rendészeti bizottság is támogat.
Azonban engedtessék meg mégis egy észrevétel. Tulajdonképpen világossá válik az átcsatolásoknál, az átcsatolás iránti kérelmeknél, hogy a jelenlegi megyei rendszer már elavult, e megyerendszerrel a közös Európában nem lehet igazán hatékonyan működni. Mindebből következően nem az lenne az Országgyűlés feladata, hogy az egyes községeket igényeik alapján ide-oda csatolgassa a megyék között, hanem gondolja át az egész megyerendszer kérdését, és egy európai mintának megfelelő új közigazgatási rendszert hozzon létre.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit