LENDVAI ILDIKÓ

Full text search

LENDVAI ILDIKÓ
LENDVAI ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Figyelemmel és tisztelettel hallgattam a miniszter úr szavait, hiszen vele kötnék megállapodást, ő a tegnapi napon valóban úriemberként viselkedett, néhány más kormánytaggal és kormánypárti képviselővel együtt nem vett részt szavazásával abban a szégyenteljes aktusban, amit láttunk, ő másképp szavazott, mint önök. Aki viszont nem ezt tette, az most ne hivatkozzék politikai etikettre és úriemberi megállapodásokra.
Amit mondani szeretnék, még egyszer pontosítanám: nem a NATO-ról van szó, hiszen ezt nem akadályozza ez a mostani szavazás; a kormány kontrolljának szükségességéről van szó és még csak nem is a bosszúról, hanem a bizalomról. Aki ismeri a normákat, azt nem kell percenként ellenőrizni, aki viszont bebizonyítja, hogy a normákat nem tartja be, az napi kontrollra szorul. Tegnap éppen ez történt.
Az a kormány, amely evidenciaként kezeli - ahogy Európában szokás -, hogy a parlament és ezen keresztül az ország kontrollálhatja, az olykor kaphat bizalmat és felmentést a napi, percenkénti ellenőrzés alól. Tegnap a kormány és a kormánypártok azt bizonyították, hogy nem kezelik ezt az értéket evidenciaként, hiszen az ellenőrző bizottságok felállításának megakadályozásával éppen a parlament ellenőrző funkcióját kérdőjelezték meg. Aki azt hiszi, hogy ellenőrizhetetlen, azt kell leginkább ellenőrizni. Hadd utaljak itt a miniszter asszony gyereknevelési példájára. Ha a gyerek tudja az utat, és bebizonyította, hogy elengedhetem otthonról egyedül (Dr. Balsai István: Nem kiskorú!), nem fogom naponta kísérni, de ha bebizonyította, hogy nem tudja, mi a helyes útirány, akkor bizony rászorul az ellenőrzésre.
(10.00)
Ez a kormány rászorul a parlament ellenőrzésére, rászorul ezen keresztül az ország ellenőrzésére, és a választói akarattal mennénk szembe, ha ezt az ellenőrző funkciót nem kívánnánk következetesen, percről percre, egy arra sajnos rászoruló kormánnyal szemben érvényesíteni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit