KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Csak egy egészen rövid kiegészítést szeretnék tenni. Én egyáltalán nem vonom kétségbe a Mol teljes menedzsmentjének hozzáértését, de a Mol eredményessége esetében önöknek pontosan tudniuk kell, hogy mondjuk egy folyamatos gázáremelkedés a Mol eredményességét perdöntően befolyásolja. Hiszen míg korábban a nyomott gázárak miatt a Mol a gáz értékesítésén és ezen az ágazaton mintegy 50, később 20 milliárd forintnyi veszteséget szenvedett el annak kapcsán, hogy bevezettük az árképletet, és a kormány mindig folyamatosan emelte a képletből következően a gázárat, a Molnak ez a vesztesége egyszerűen eltűnt. Ez természetesen nyilván köszönhető annak is, hogy a Mol vezetése igyekezett a belső tartalékokat maximálisan kihasználni, de azért jelentős mértékben annak köszönhető, hogy egyébként a gázár emelése a mai árszisztémában a Mol ezen ágazaton keletkező nagyon jelentős veszteségét csökkentette.
Csak azt szeretném mondani, hogy a Mol eredményességének megítélésében nem pusztán a menedzsment helyes vagy helytelen döntései játszanak szerepet - nyilván azok is nagyon fontosak -, de nyilván önök is tudják azt, hogy Mol menedzsmentje időnként hozott nagyon rossz döntéseket meg időnként hozott nagyon jó döntéseket. Mint minden vállalat életében ezek a döntések az adott körülmények között inkább optimálisnak mondhatók, ha a menedzsment erre törekszik, és mindegyikbe bele lehet kötni pro és kontra. De pontosan azért, mert az energetikai árakat - itt főleg a földgázárakra kell gondolni - az állam határozza meg, így az állam egyes döntései perdöntően befolyásolják a Mol eredményességét.
Ezt csak azért szeretném elmondani, mert a Molról most megjelent adatok alapján nem lehet önmagában eldönteni, hogy a Mol teljesítményének javulása minek köszönhető. Nyilván a menedzsmenteknek is van ebben szerepe, de vannak más nagyon fontos ható tényezők, ezeket önök is, jó, ha kalkulálják.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit