T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ (SZDSZ): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló 1992. évi LXXXIX. törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatról államtitkár úr az expozéjában részletesen beszélt.
Ezen módosítás oka - ahogy a törvényjavaslat indoklásában is megfogalmazódik - elsősorban az, hogy a kormányváltás évében a kormánynak nem igazán van lehetősége áttekinteni az előző időszakban elfogadott vagy benyújtott címzett támogatási igényeket, és ahhoz, hogy megfelelő és megalapozott döntést hozhasson, illetve e tekintetben a kormányprogramot is figyelembe vegye, szükségesnek találja az időpontok, a határidők módosítását. Ezen határidő-módosítások nincsenek ellentétben az önkormányzatok érdekeivel, éppen ezért számunkra is elfogadható a határidő-módosítás.
A felszólalásomat tulajdonképpen két nagyon fontos ok köré csoportosítanám, elsősorban azért, mert nyilvánvaló: a települési önkormányzatok számára a cél- és címzett támogatások fenntartása, sőt fejlesztése nagyon fontos, hiszen az előttem szóló képviselőtársaim is mondták, hogy a címzett támogatások körébe olyan beruházási lehetőségek tartoznak, amelyeket a települési önkormányzatok egyébként nem tudnának megoldani. Ezek nagyon lényeges beruházási kérdéskörök, amelyek a továbbiakban is fontosak a települési önkormányzatok számára.
Nagyon fontosnak találom azt a kérdés, hogy bizonyos önkormányzatok anyagiakban erőteljesebben jelenthetnek meg, nyilván nagyobb mértékben tudnak ebben a cél- és címzett támogatási rendszerben megjelenni, hiszen az önerő, amely esetleg egyre nagyobb mértéket képviselhet, bizony több települési önkormányzat számára igazából nem teremthető elő, illetve problémát okozhat ennek a biztosítása. Éppen ezért nyilvánvaló, hogy az önkormányzatok között van egyfajta rangsor, amit meghatároz az, hogy egyébként milyen anyagi kondíciókkal rendelkeznek. Szeretném kérni a Belügyminisztériumot, hogy erre a kérdéskörre valamiféle megoldási javaslatot dolgozzon majd ki, vagy legalábbis a települési önkormányzatok részére azokat a lehetőségeket, amelyek egyébként adottak lennének, nagyobb mértékben tegyék elérhetővé.
A másik lényeges kérdéskör, amire szeretném államtitkár úr figyelmét felhívni: ugyan a címzett támogatások körébe valóban nagyon fontos kérdéskörök tartoznak, amelyek a települési önkormányzatok beruházásaiban megjelennek, de az idő elteltével, az élet folyásával egy-két olyan kérdéskör is előtérbe kerülhet, amely ugyan nem minden település, de a meghatározó nagyvárosok életében jelentős nagyságrendű beruházást igényelne. Például gondolok itt a panellakások felújítására, amely országos jellegű probléma, különösen a városokban. Ezen panellakások felújítása, ami 1-2 éven belül igen akut probléma lesz Magyarországon, bizony nem képzelhető el kormányzati szerepvállalás nélkül, mert mind a gépészeti, mind a szigetelési rendszer problémája jelentős anyagi ráfordítást igényel, és ennek a rendszernek a felépítéséről bizony el kellene gondolkodni. Ez a címzett támogatások körébe bizonyára beleillene, hiszen nagy volumenű, nagyon sok embert érintő beruházásról van szó.
Ehhez még hozzáveszünk egy harmadik tételt, ami arról szól, hogy európai uniós csatlakozásunkkal kapcsolatban számos helyen értékelték Magyarország energiafelhasználásának helyzetét, ami több ponton kívánnivalót hagy maga után. Hiszen köztudott, hogy Európában az energiahatékonyságot illetően Magyarország elég rossz helyen van, és ebben a rendszerben ezek a lakások is elég jelentős energiahatékonyság-romlást okoznak.
Tehát sok okot tudok felhozni ennek indoklásául, de szeretném kérni államtitkár urat, hogy az elkövetkezendőkben ezen kérdéskört egy kicsit jobban szíveskedjenek áttekinteni. Tudom, hogy ez a törvénymódosítás kimondottan a határidők módosítását célozza, ami nyilvánvalóan fontos kérdés, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a címzett támogatások megfelelő, gördülékeny formában továbbmenjenek, és a jövő évben már realizálódjanak. Szeretném még egyszer nyomatékosan kérni államtitkár urat, hogy az önkormányzatok esélyegyenlőségével kapcsolatos kérdéskört, ami az önrész biztosítását jelenti, szíveskedjenek megvizsgálni, és a panellakások felújítására vonatkozó kérdéskört is - vélhetően az elkövetkezendő években - szíveskedjenek átgondolni.
Mi ehhez - nyilvánvalóan bizonyos időközönként - megfelelő képviselői indítványokkal hozzá fogunk járulni, mert szeretnénk, ha ezt a kormány nem felejtené el, mivel fontos lenne számunkra, hogy ezt a kormány is fontosnak tartsa. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit