DR. PÁLINKÁS JÓZSEF

Full text search

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF
DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar tudomány napjának nyitórendezvényén megjelent a köztársasági elnök úr, a tisztelt Ház elnöke és a kormány hat minisztere. A kormány ezzel is kifejezi azt a megkülönböztetett figyelmet, amelyet a tudományra, annak művelőire és intézményrendszerére fordít. Talán jobb lett volna, ha napirend előtt hangzik el ez a felszólalás, és hangzik el a válasz is, ahol a szélesebb közvélemény is figyelemmel kísérhette volna azt, hogy a magyar tudomány napjának megünneplése a magyar tudóstársadalomnak, a magyar parlamentnek és a magyar kormánynak egyaránt szívügye.
A magyar kormány nemcsak a tudomány napjának ünnepségén való részvétellel, hanem anyagi támogatással, anyagi támogatás ígérésével és ezen ígéret beváltásával is támogatja a tudományt és a tudomány művelőit. Az elmúlt években a tudományos kutatásra és fejlesztésre fordított pénzek a nemzeti össztermék százalékában kifejezve 1,5 százalékról 0,7-0,8 százalékra estek. Az 1999. évi költségvetésben ez az arány 1 százalékra emelkedik, a kormányzati ciklus végére 1,5 százalékra. Ez a növekedés biztosítani fogja az intézmények, az intézményrendszer támogatását, jelentős kutatástámogatást, a kutatástámogatás jelentős növelését jelenti már a következő évben is, egyrészt az egyetemeken a normatív kutatástámogatás formájában, másrészt a kutatási alapok, így az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok támogatása tekintetében. Jelentős növelést jelent a kutatóképzés tekintetében, amely az elmúlt években visszakerült az egyetemekre, és úgy gondolom, hogy lényegében már beváltotta azokat a reményeket, amelyeket ahhoz fűztünk, hogy a kutatóképzés, a PhD-fokozat visszakerüljön az egyetemekre.
A kutatásra és a tudományra fordítandó pénzek tekintetében természetesen számítunk a magyarországi vállalatok közreműködésére is, hiszen azt a bizonyos 1,5 százalékot, mármint a nemzeti össztermék 1,5 százalékát úgy lehet elérni, ha ebbe nemcsak állami, hanem jelentős magánforrásokat is bevonunk. A tudomány intézményrendszerének támogatása jelenti az egyetemek, az egyetemek tudományos tevékenységének támogatását - amely nézetünk szerint elválaszthatatlan az egyetemek oktatási feladataitól -, jelenti a kutatóintézetek támogatását, és jelenti a kutatási alapok jelentős támogatását, ezen alapok emelését.
A tudomány napja a tudomány művelőinek napja is. Köszönet illeti meg a magyar tudomány művelőit azért, hogy a tudomány zászlaját az elmúlt években is sikerült olyan magasra emelniük, hogy azt határainkon túl is meglássák. Büszkeség tölt el minket, ha a magyar tudomány eredményeire gondolunk, és büszkén tapasztaljuk külföldön járva, hogy a magyar tudomány eredményeit számon tartják, ismerik; hazánkat erről is ismerik a világban. A kormány mindent meg fog tenni azért, hogy a magyar tudomány további sikereinek feltételeit biztosítsa.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit