DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem sokkal vagyunk túl a rendszerváltást követő harmadik önkormányzati választásokon. Az elmúlt nyolc évben összesen hatszor élhettek és éltek a polgárok választójogukkal, a demokratikus politikai berendezkedést és a politikai váltógazdaságot eredményesen működtetve. Ebből, eddig azt hittük, nemcsak a Fidesz, hanem a többi mérvadó párt is azt a következtetést vonhatta le, hogy a parlamenti demokrácia eszközrendszerét a polgárok megtanulták alkalmazni. Ha elégedettek voltak egy politikai erővel vagy kormánnyal, rá szavaztak, ha nem, akkor egy vonzóbb alternatívát kínáló pártot támogattak. A demokratikus változtatások vesztesei nem mindig voltak képesek azonban elfogadni vereségüket.
Prominens politikusoktól, érdekképviseleti vezetőktől azonban talán még sohasem hangzott el olyan durva támadás a parlamenti demokrácia ellen, mint 1998. október 28-án Debrecenben, Sándor László szájából. Az MSZOSZ és a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke szerint - idézem az MTI jelentését -: "A parlamenti demokrácia eszközeivel a mai kormányzatot nem lehet megfékezni, ebből adódóan a szakszervezeteknek is erőteljesebben kell fellépniük." Az MSZOSZ elnökét idézem: az utóbbi időben a szakszervezetek tevékenységéből gyakran hiányolta az erőt. A Népszabadság pénteki száma szerint az MSZP elnöke lényegében egyetért Sándor Lászlóval. Többszörösen is riasztó képviselőtársam kijelentése, szintúgy a párelnök-frakcióvezető egyetértése.
Tekintsünk el attól, hogy az MSZOSZ elnöke erőtlennek tartja a szakszervezetek tevékenységét, de akkor - mint az ezért évek óta felelős szakszervezeti vezetőnek - illene megfontolnia lemondását. Ezzel szemben a Népszabadság szerint a szakszervezeti vezető ellenjelölt nélkül indul az MSZOSZ debreceni tisztújító kongresszusán az elnöki pozícióért. Az erőtlen magatartásra az MSZOSZ-vezető logikus indokot talált debreceni beszédében, idézem: a Bokros-csomag idején toleránsak voltak, vagyis az MSZOSZ a reálbércsökkenést tolerálja, ha a szocialista kormány okozza, de a reálbér-növekedést kevesli, ha épp nem az MSZP van hatalmon. A logika ismerős a nyugdíjvitából. Jobb, ha az MSZP vezette kormány fokozza a nyugdíjasok anyagi gondjait, mintha a Fidesz-Magyar Polgári Párt enyhíti azokat.
Inkább vizsgáljuk meg azt, hogy mit is jelentenek a szakszervezeti vezetőnek a szocialista pártelnök egyetértésével megerősített szavai, miszerint a parlamenti demokrácia eszközeivel a mai kormányzatot nem lehet megfékezni; jelenti, hogy az MSZP vezetése a nem parlamenti demokrácia eszközeit tartaná alkalmasabbnak. Ehhez azonban célszerű lenne tisztázni, hogy akkor milyen demokráciára tetszenek gondolni. Hadd hívjam fel figyelmüket arra, hogy a demokrácia szó egyes jelzői - amelyeket évtizedek óta a szakszervezetektől megszokhattunk, mint a népi vagy a szocialista - inkább fosztóképzőnek, nem pedig jelzőnek bizonyultak. Lehet, hogy az MSZOSZ elnöke és az MSZP elnöke inkább a népi demokrácia vagy a szocialista demokrácia eszközeinek híve a parlamenti demokráciával szemben? Ha igen, kár, hogy a választások előtt ezt nem fogalmazta meg ilyen egyértelműen.
Mindenesetre tanulságos, hogy egy párt frakcióvezetője és egy parlamenti bizottság elnöke ilyen lesújtó véleménnyel van a parlamenti demokrácia eszközrendszeréről. Ha viszont nem a parlamenti demokrácia eszközeivel, hanem általában a demokrácia eszközeivel van baja a szakszervezeti vezetőnek, akkor okkal aggódunk amiatt, hogy mit ért erőteljes fellépés alatt. Várható-e, hogy a közrendet és a közbiztonságot veszélyeztető, törvényellenes akciókat szervez a közeljövőben az MSZOSZ mindaddig, amíg nem MSZP-s kormány van hatalmon? Aggodalomra elég okot ad az a tény, hogy a kijelentés egy olyan párt egyik hangadó személyiségétől származik, melynek jogelődje a demokrácia semmilyen formáját nem tartotta tiszteletben.
Őszintén kíváncsi vagyok, hogy az MSZOSZ egyes tagszervezetei és a különböző politikai pártok, de elsősorban a kormány tisztelt képviselői miként vélekednek a fenti demokráciaellenes kijelentéséről. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit