DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A súgást is meghallottam a szocialista képviselők részéről, hogy a Házszabály... És akkor nem az érdemi részével kezdem, hanem amiben segítettek, az eljárási részével. (Derültség az MSZP padsoraiban.) Van egy Házszabályunk, tisztelt frakcióvezető úr, amely Házszabály úgy készült el 1994-ben, és úgy módosult 1996-ban, hogy önök részletesen leírták: ki, mikor, milyen feltételekkel beszélhet napirend előtt. Ez az ismételten a Szocialista Párt részéről benyújtott javaslat a minimális formai kellékeket nem meríti ki, ezért én tisztelettel kérni fogom elnök urat, hogy szíveskedjék ezeket a napirend előtti felszólalásokat a Házszabály... (Horn Gábor: Erre van az elnök! - Dr. Hack Péter: A Fidesz frakcióvezetője ugyanerről beszélhetett?! - Taps az MSZP padsoraiban. - Moraj a kormánypárti padsorokban.) Már bocsánat!
Szóval, tisztelt elnök úr, akkor felolvasom (Dr. Hack Péter: A Fidesz frakcióvezetője is ugyanerről beszélt!) azt a javaslatot, amit az MSZP és az SZDSZ együtt fogadott el (Kuncze Gábor: A Bánk Attiláét kellene!) két évvel ezelőtt. Egyértelműen meghatározza a Házszabály, hogy milyen esetben van lehetőség, és a Házszabály 19. § (2) bekezdése alapján az Országgyűlés elnökének feladatává teszi (Vancsik Zoltán: Bánk Attila!), hogy ügyeljen a Házszabály betartására. (Moraj az ellenzéki padsorokban. - Dr. Hack Péter: Mondjon le az elnök!) Ezekből a felszólalásokból nem derül ki... (Általános zaj. - Kuncze Gábor: Nem engedjük ám az elnököt bántani! - Derültség. - Horn Gábor: Mondjon le az elnök!) Elnök Úr! Ezekből a felszólalásokból nem derül ki a minimális tárgya sem ennek a felszólalásnak.
A képviselő úr azt a címet adta a felszólalásnak, hogy "A demokratikus jogállam követelményeinek érvényesítéséért", és a felszólalás halaszthatatlan (Kuncze Gábor: Vlagyimir Iljics! - Derültség.), mert kedvezőtlen tendenciák folytatódása a demokrácia korlátozását eredményezi. (Hosszú taps az MSZP padsoraiban.) Ehhez a mondathoz csak gratulálni tudok, és a lelkes taps is azt bizonyítja számomra, hogy utoljára a tudományos szocializmus tankönyvében (Derültség a kormánypárti padsorokban.) és a pg-tankönyvben olvasott (Taps a kormánypárti padsorokban.) hasonló magvas mondatot. (Horn Gábor: Számonkérhető! - Dr. Medgyasszay László: Mit kiabálsz, Gábor? - Általános zaj.)
Ezért tisztelettel felkérem a képviselőcsoportot, hogy a Házszabály minimális alaki feltételeit és a minimális eljárási szabályokat tartsák be, és ha legközelebb a képviselő úrnak az a kívánsága, hogy elmondja azt a szokásos kifogássort, amelynek egyetlen eleme sem meríti ki a rendkívüli, a halaszthatatlan és a sürgős kitételt, akkor ezt legyen szíves leírni (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Bánk Attiláét! - Zaj az MSZP padsoraiban.), mert ez esetben az elnök úr el tudja utasítani mint tárgyalásra alkalmatlan bejelentést.
Köszönöm a figyelmüket. (Hosszan tartó taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit