DR. BOGNÁR LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOGNÁR LÁSZLÓ
DR. BOGNÁR LÁSZLÓ (MIÉP): Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves és Kitartó Képviselőtársaim! Csak a második részhez, vagyis a Sportminisztériumhoz szeretnék néhány szót és röviden szólni.
A Magyar Igazság és Élet Pártja nagy örömét fejezi ki, s elöljáróban mindjárt el is árulom, hogy támogatjuk ezt az új, lendületes stratégiát, mert ez az új, konzervatív kormány az új minisztériumával, az új, állandó sportbizottságával, az új, leendő sporttörvényével az új költségvetésben szépen támogatandó sportügyet nagyon jól elénk hozza, vagyis méltó helyre teszi magát a sportot - Magyarország, s a magyarok sportját.
Mindezt azért is támogatjuk, mert a Magyar Igazság és Élet Pártjának van egy embereszménye, egy nevelési eszménye, amely úgy szól, hogy olimpiai embert kell nevelnünk. Minden kornak megvolt a maga nevelési eszménye: eddig a szocialista embertípust próbáltuk nevelgetni, de ha egy kicsit régebbre visszanyúlunk, régen sokkal érdekesebb nevelési eszmények voltak, mint például a Csüng-Ce-t, a nemes embert nevelték a kínaiak, vagy a dubb-sarut a babilóniaiak, ami annyit jelentett, hogy emberséges írnok - ezeket képezték; vagy a rissit, a szent embert, a szent aszkétát az indiaiak Indiában; de ilyen a kalokagathia szelleme is, az "ép testben ép lélek". Tehát ezért nagyon örülünk, hogy az olimpiai embereszmény a talán nem is olyan távoli jövőben megvalósulhat.
Azonban van egy-két kérdésünk, de az általános vitában most nem akarok részletekbe bocsátkozni - elég, ha ott elmondjuk azokat -, például mit fog tudni mondani a leendő, kinevezésre váró miniszter úr, amikor kinevezték, s 3 hónapja nem fizető egyesületek eléje mennek és azt mondják nekik: "Ti már nem indulhattok a bajnokságon, mert 3 hónapot meghaladó tartozásotok van"? Akkor lesz-e olyan Csüng-Ce, vagyis nemes ember, hogy ezt a kényes feladatot meg fogja oldani? Tehát inkább ezek a kérdések zavarnak bennünket egy kicsit, a Magyar Igazság és Élet Pártja frakcióját.
Vagy: a bukmékeri játékokból a sport támogatására fordítandó pénzeszköz a minisztérium költségvetésébe kerül, ami forrásautomatizmusként folyamatosan képződik. Nem lenne esetleg szerencsésebb helye ennek a közalapítványoknál? Hiszen itt két típusú finanszírozásról van szó: egy biztos költségvetési, állami feladatvállalásról, illetve egy közalapítványi feladatvállalásról. A régi két közalapítvány - most egy lesz - 915 millió forintot kapna a tervezet szerint. A bukmékeri tevékenységből befolyt összeg az új minisztériumnál marad. Ebben az esetben 210 millió forinttal kevesebb a leendő alapítvány támogatása, mint az előzőeké voltak. Kíváncsian várjuk, hogy nemes dubb-saruként hogyan fogja ezt megoldani majd az új minisztérium. Tovább nem is akarok belemenni.
Azért reményünket fejezzük ki, s kicsit azért is piszkálom az itt nem lévő, leendő miniszter urat - mert nem volt itt sem a múltkor, sem most -, mert ha engem választanának miniszternek, azért úgy érzem, illene itt ülnöm. Neki is, úgy érzem, azért illene itt ülnie! Mindennek ellenére azért remélem, hogy a leendő miniszter úr a "miniszter" szónak megfelelően jó szolgája lesz nemzetének, s ezért kívánunk is neki a kalokagathia szellemében ép testben ép lelket!
Köszönöm a szót, elnök úr, visszaadom - megtisztelő figyelmüket megköszönve. (Taps a MIÉP padsoraiban, valamint a Fidesz padsoraiban is tapsol néhány képviselő.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit