ZUSCHLAG JÁNOS

Full text search

ZUSCHLAG JÁNOS
ZUSCHLAG JÁNOS (MSZP): Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Számomra mint fiatal számára nagyon fontos az Ifjúsági és Sportminisztérium létrehozása, bár én ennek most csak az ifjúsági részével szeretnék foglalkozni, a sporttal kapcsolatos részét más képviselőtársaimnak átadom.
Örömömre szolgált volna, ha a miniszterjelölt úr is meg tudott volna jelenni - de gondolom, valami halaszthatatlan közfeladata miatt nem tud itt lenni -, hisz azok a javaslatok, amelyeket én el szeretnék mondani, elsősorban neki szólnak, hiszen feltehetően januártól ő fogja ezt a tárcát irányítani. Mint mondottam, nagyon fontosnak tartjuk az Ifjúsági és Sportminisztérium létrehozását, azonban nem feltétlenül az az időpont volt a legmegfelelőbb a minisztérium létrehozására, és nem a legmegfelelőbb módszerekkel és körülmények között jött létre a minisztérium.
Mire is gondolok itt? Elsősorban arra, hogy egy minisztérium nem személyfüggő, hanem feladatfüggő kell hogy legyen. Ilyen szempontból sokkalta praktikusabb lett volna, ha májusban, illetve júniusban, amikor a kormányváltás megtörtént, akkor jön létre a minisztérium, akkor igazodik bele az új struktúrába, és alakulnak ki az új feladatai. De mint tudjuk a miniszterelnök úrtól, miután Deutsch kijelölt miniszter úr csak januárban kapja meg a diplomáját, így aztán csak januárban jöhetett létre a minisztérium. Azt persze nem merem gondolni, hogy esetleg ha a kijelölt miniszter úrnak nem sikerülnek a vizsgái, akkor lehet, hogy januárban sem tud felállni minisztérium, hiszen nem lesz minisztere.
(19.10)
De a konkrétumokra rátérve (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Nagy érvek voltak!): van a minisztérium létrehozásánál egy másik fontos probléma, az, hogy az érintettekkel nem történt meg az egyeztetés. Nem lett kikérve teljes mértékben az ifjúsági szervezetek véleménye, nem történt meg a Gyermek- és Ifjúsági Érdekegyeztető Tanács véleményének a kikérése, ami pedig még létező struktúra, bár tudjuk, hogy a kormány a maga részéről ki kíván belőle vonulni. Ettől függetlenül fontos lett volna a véleményük kikérése, hiszen ez tette volna lehetővé, hogy az építő és konstruktív javaslatok beépüljenek a minisztérium létrehozásáról szóló javaslatba, ami egy jobban működő, hatékonyabb minisztériumot hozhatott volna létre.
Most inkább csak kérdéseket szeretnék feltenni arra vonatkozólag, amit egész pontosan nem értek az előterjesztett anyag alapján, de lehet, hogy csak én nem értem, más képviselőtársaim viszont igen.
A minisztérium ifjúsági része semmi másról nem szól, mint hogy a gyermek- és ifjúsági alapprogramot, a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítványt, a mobilitást tulajdonképpen egy tető alá hozták, és egy miniszter irányítása alá akarják vonni, ezáltal szeretnék működtetni ezt a struktúrát. Azonban a törvénytervezetből több dolog nem derül ki, pedig nagyon fontos lenne, hogy ezek tisztázásra kerüljenek.
Ilyen például az, hogy a gyermek- és ifjúsági alapprogramnál arról van szó, hogy hétfős lesz a kuratórium, ahová a civil szervezetek négy főt delegálhatnak. Sajnálatos módon a koncepcióból kimaradt, hogy e négy fő delegálására miként kerül sor. Nem mindegy, hogy a miniszter úr jelöli ki vagy esetleg az ifjúsági szervezetek maguk közül választják meg a képviselőiket. Ezeket nagyon fontos lenne eldönteni, hiszen a kuratórium az ifjúsági pénzek elosztásáról dönt, és nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy e döntés során az érintettek kinyilváníthassák a véleményüket, és elmondhassák azt, hogy mit és hogyan is szeretnének csinálni. Ilyen szempontból például nagyon jó ötlet lett volna - ha a kormányzat úgy gondolja, hogy ne a Gyermek- és Ifjúsági Érdekegyeztető Tanácsnak a korosztályi oldala, illetve a támogatói oldala delegálja a kuratóriumot -, hogy az esernyőszervezetek, például a Gyermek- és Ifjúsági Parlament, például a MAGYIT vagy akár a hallgatói önkormányzatok, vagy a diákönkormányzatok képviselőiből áll fel a kuratórium. Ezáltal biztosítva van, hogy a fiatalok reprezentatív képviselői ott tudjanak lenni a kuratóriumokban.
Ugyanígy nem egészen érthető, mit jelent az, hogy a miniszter úr a civil szervezetek képviselőiből nevezi ki a tanácsadó testület tagjait, a miniszter úr jelöli ki a felügyelőbizottság tagjait. Ez számunkra mind-mind azt jelenti, hogy ezeket a miniszter úr saját maga szeretné megoldani.
A Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítványnál még érdekesebb a helyzet, hiszen a törvénymódosításból egyáltalán nem derül ki, hogy ott milyen változtatásokat szeretne a kormányzat eszközölni.
Az is egy érdekes kérdés, hogy a gyermek- és ifjúsági alapprogramról szóló törvény módosításánál úgy fogalmaz a törvénytervezet, hogy az alapprogram fedezetével az ifjúsági és sportminiszter rendelkezik. Itt fontos lenne akkor eldönteni, hogy most akkor a kuratórium rendelkezik az eszközökkel, vagy pedig a miniszter úr.
Pont ilyen érdekes a regionális irodák kérdésköre, ugyanis nem lehet tudni, hogy ezeknek mi a feladatuk, mi helyett jönnek létre. Esetleg a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány meglevő irodái helyett jönnek létre? Milyen feladatuk van? Hiszen itt például olyanról szól a törvény, hogy az irodák adott területi önkormányzatok ifjúsági munkájának ösztönzését is feladatul kell hogy tűzzék maguk elé. Gondolom, ez nem azt jelenti, hogy itt esetleg a kormányzathoz hű önkormányzatok számára juttatott anyagi támogatásról van szó. Ezeket fontos lenne tisztázni, hisz akkor elkerülhetők lennének azok a félreértések, amelyek így a törvényben benne vannak.
Nagyon fontos kérdés a gyermek- és ifjúsági érdekegyeztetés kérdésköre. Tudjuk, hogy a kormány, bár nem ebben a törvényben van rendelkezés erről, ezt a maga részéről meg szeretné szüntetni. Fontos lenne tehát tisztázni azt, ha már meg akarja szüntetni a kormányzat, akkor miért szeretné, és mit szeretne helyette létrehozni. Mi nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok megfelelő módon tudják képviselni az érdekeiket, nemcsak az érdekegyeztetés révén, hanem a róluk szóló törvényekbe való beleszólás révén is.
Ha ezek tisztázásra kerülnek, ha ezekről tudjuk, hogy konkrétan mit is gondol a kormányzat, feltehetően egy csomó félreértést el lehetne oszlatni, és ezért szeretném majd az előterjesztőt arra kérni, hogy ha mód van rá, ezekre a vita során adjon választ. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit