DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Önnek pedig, Herbály Imre képviselő úr, köszönöm, hogy felvetette ezt a rendkívül fontos kérdés, hiszen valóban nemcsak a mezőgazdaságot, hanem az egész országot fojtogatja az, ami árvíz- és belvíz-ügyben történt. Elég, ha arra utalok, hogy a november 4-éről 5-ére virradó éjszaka az árvíz olyan erővel tört az országra, amit soha nem tudtunk elképzelni; néhány óra alatt nyolc-kilenc méterrel emelkedett a Tisza vízszintje. Óriási károkat okozott az árvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Hajdú-Bihar megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de hozzáteszem, hogy még az ország másik felén a Kerka-patak kiöntése is jelentős károkat okozott. Tehát az árvízkár is óriási, de ennél még nagyobb a belvízkár. Amikor helikopterrel elmehettem megnézni az árvízhelyzetet, akkor láttam, hogy Budapesttől Fehérgyarmatig lényegében egybefüggő víztenger volt az ország. Ilyen mérvű volt a belvízkárosodás, ezért nagyon egyet lehet érteni azzal, amit ön elmondott.
A kormány ugyanakkor minden lehetséges eszközzel igyekezett elhárítani ezt a veszélyt. Az árvizet sikerült is megfognia, annak ellenére, hogy tulajdonképpen a töltések fölött számos területen áttörhetett volna a víz, ha nem jó a védekezés. A belvízkárokat illetően egyetértek azzal, hogy évek óta elhanyagoltak a különböző csatornarendszerek, a vízlevezető árkok nincsenek kitisztítva. Ebben a kérdéskörben haladéktalanul intézkednünk kell.
Szeretném jelezni, hogy az árvíz és a belvíz következményeinek elhárítására összehangolt kormányzati program készül. A kérdésből most én a belvíz kérdéseinek elhárítását illetően felhívnám a figyelmét arra, egy ideje mi már hozzáfogtunk ahhoz, hogy a belvízkérdés rendezését a mezőgazdasággal összefüggő vízügyek rendezése kapcsán próbáljuk normalizálni, a védhetetlen területeket, ahol visszatérően jelentkeznek a belvizes gondok, ott, ahol megfelelő vízutánpótlás van, az édesvízi haltenyésztésre kívánjuk felhasználni. Az elmúlt hónapokban összeírtuk azokat a területeket, amelyek ebből a szempontból figyelembe vehetők, és egy összehangolt olyan terv alapján kívánunk e térségeken segíteni, ahol édesvízi haltenyésztést kívánunk megvalósítani, ott a halosztályozás, a halfeldolgozás, a tartósítás, a csomagolás, az értékesítés kérdéseit is megszervezzük. Kijelöltük azokat a területeket, ahol környezetvédő erdők telepíthetők a belvizes területekre, másutt energiaerdőket kívánunk létesíteni - de az egész kérdést összefüggéseiben vizsgáljuk. Én magam tárgyaltam az ukrán féllel, és holnap megyek Romániába, ott is felvetem víztározók létesítését, hogy a lezúduló vízmennyiség egy részét fel lehessen fogni. A kormány a gátak megerősítésére igen komoly összegeket fog fordítani.
Hadd tegyem hozzá, hogy azokon a területeken, ahol a mezőgazdaságot kár érte, most folynak a különböző kárfelmérő egyeztetések. Nem fogjuk magára hagyni a lakosságot, beszerzünk például a tavaszi vetések biztosítására durumbúzát, és megfelelő kemikáliákat szeretnénk biztosítani, hogy feljavítsuk a földet most, ahol lehet. Szabolcs-Szatmárban egy 15 ezer hektáros területre nézve mákszerződéseket ajánlottunk, és számos más megoldásokat javaslunk.
Ha megkapom öntől, tisztelt Herbály képviselő úr, az írásbeli kérdéseket, akkor azokra részletesen válaszolok.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit