SZALAI ANNAMÁRIA

Full text search

SZALAI ANNAMÁRIA
SZALAI ANNAMÁRIA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Gázkitörés történt Zalaegerszeg határában a közelmúltban. A helyi védelmi bizottság Zalaegerszeg polgármesterével, dr. Gyimesi Endrével az élen azonnal összeállt. Hajnalig - köszönhetően a tűzoltóságnak, rendőrségnek -, mire a megye felébredt, kitelepítette három falu lakóit. A háromezer kiköltöztetett érdekében példásan összefogott a város, polgárok, cégek egyaránt.
A kitörést elfojtani igyekvő szakemberek szorgalmasan ügyködtek. A helyi védelmi bizottság folyamatosan tette dolgát, és igyekezett mindig hitelesen, pontosan tájékoztatni a lakosságot. Nem így mások! A televíziók hírversenye közepette a tények gyakorta közömbösek maradtak. Paparazzók szállták meg a várost és környékét; nem átallottak olykor rémhíreket terjeszteni. A katasztrófa közvetlen közelébe lopakodva nehezítették a mentést végzők munkáját. A kiköltöztetés hányattatásait amúgy fegyelmezetten viselő lakosságot tudósítók molesztálták idegesítő kérdéseikkel.
Nem kívánok ezekből a jelenségekből általánosítani. Bízom benne, hogy a felelősen tájékoztató hírműsorok válnak a jövőben mintává, mert azért ilyenek is akadtak. De tapasztalhattunk a másik végletből is ékes példát.
Vasárnap reggel a polgári védelem és a környezetvédelmi hatóság levegőszennyezettségre vonatkozó mérései szerint határérték alatti kén-dioxid-mennyiség volt a levegőben, így a védelmi bizottság útnak indította haza az embereket állatokat etetni. Ekkor kapta polgármester úr a hírt a Mol Rt. szakembereitől, hogy az ő mérési adataik szerint a veszélyes vegyi anyag magasan a kritikus határérték felett van, annak két-háromszorosa az. A helyi védelmi bizottság természetesen az emberi életet mentve azonnal visszafordította a buszokat.
Mit látunk azonban 9 órakor a közszolgálati tévé élő tudósításában? Frissen ül a stúdióban Pál László, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója és Varga László, a megyei közgyűlés elnöke mint a megyei védelmi bizottság vezetője. Határozottan, egybehangzóan, nyugalmat hipnotizálva állítják, minden a legnagyobb rendben van, rövidesen elhárítják a hibát, soha sehol nem mértek egészségre ártalmas küszöb feletti veszélyes vegyületet a levegőben, semmi ok idegeskedni, pánikolni.
(14.00)
Mindenki legyen nyugodt, nincs itt semmi baj. A műsor közben persze a zalaegerszegi polgármesteri hivatalban égnek a telefonvonalak, hiszen erősen bűzlik a környéket fojtó mérgező gáz.
Hogyan lehet, hogy Pál úr nem tud a Mol mérési adatairól? Elfelejtett utánanézni? Alig hinni, hogy nem tájékoztatták volna szolgálatkész dolgozói! Vagy netán nem akar tudni a tényekről? Esetleg direkt nem mondott igazat? (Zaj az MSZP padsoraiban.) És Varga úr, a megyei védelmi bizottság elnöke, a megye felelős vezetője? Talán nem szólt reggel a vekker, elaludt, borotválkozni is alig volt ideje, nemhogy informálódni - vagy talán közvetlenül Pál úrtól szerezte az információit?
Az is lehet, hogy Pál és Varga urak a Szovjetunióban tanulták a tájékoztatás tantárgyat. Ha igen, hát nem felejtettek. Most ötösre vizsgáztak a csernobili katasztrófából jól ismert elhallgatásból, sumákolásból. (Dr. Kiss Gábor: Azért mindennek van határa!)
A kutat - dicsérendő erőfeszítésekkel - 83 órai munka után elfojtották, a szag elszállt, de tanulságok bőven maradtak. Mikor éljük meg végre, hogy katasztrófa idején a tájékoztatás hiteles és a lakosság érdekeit szolgáló legyen? Mikor tekinti végre mindenki felnőttnek a polgárokat? (Zaj az MSZP padsoraiban. - Vancsik Zoltán: Neked kellene egy kicsit fejlődnöd!) Azokat az embereket is, akik a gázkitöréssel kapcsolatos megpróbáltatásokat rendkívüli türelemmel, megértéssel, fegyelemmel viselték, s akiknek elegük van végre a sumákolásból, elhallgatásból és hazugságokból.
Köszönöm. (Gyér taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit