DR. GÓGL ÁRPÁD

Full text search

DR. GÓGL ÁRPÁD
DR. GÓGL ÁRPÁD egészségügyi miniszter: Elnök Úr! Képviselő Asszony! Nagyon köszönöm a kérdést. Azt hiszem, elméletileg mindig végtelen válasz adható egy kérdésre, úgyhogy egy negyedik választ fogok a végén mondani.
A Nemzeti Egészségvédelmi Intézetet, a NEVI-t '90-ben hozták létre, a következő évben az ÁNTSZ részévé vált, majd '95-ben ismét önállóvá lett. Működésének 8 éve, egy plusz három miniszter alatt összesen hat vezetője volt. Nincs fellelhető nyoma annak, hogy valaki bármikor is meghatározta volna az intézet feladat- és hatáskörét, felelősségi viszonyait, működési előírásait. A legkevesebb, ami megállapítható, hogy a NEVI a tárca átvételét megelőző időszakban koncepciótlanság, a vezetés instabilitása és a szervezetlenség kusza állapotában volt.
Hogy ezt igazoljam is: november 5-én, kiváló szakértőkkel, nemzetközi konferenciát rendeznek. Két héttel ezelőtt, október 17-18-án "Életmód terjesztésének modelljei" címen, az életmód-expón a következőt hirdették meg - most szó szerint idézek -: "Sikertréning, ájurvéda, daganatmegelőzés, álomértelmezés, bioenergetika, buddhizmus, dyslexia gyógyításának lehetőségei, elhízás megelőzése, ezotéria, feng shui, gyermek-agykontroll, immunerősítés, mennyei prófécia, akupresszúra, tantra, táltosok régen, továbbá lesz hajdiagnosztika, hidromasszázs, íriszdiagnosztika, kineziológia, tarotkártyavetés, kiropraktika." Ez az intézmény tevékenysége.
S ezért engedje meg, képviselő asszony, hogy visszautaljak kérdése részletes kifejtésének utolsó mondatára: ezeknek a kaotikus folyamatoknak a megtorpanása a mostani kormányváltás következményeképpen egyenesen kívánatos, és ezért, szintén az ön szavaival: a szervezeti struktúra meghagyása évekre vetné vissza a kívánt folyamatot.
A negyedik megoldás: a közegészségügyi rendszerbe visszük vissza, oda, ahol Métneki professzor, aki most csak tanácsadó a NEVI-ben, annak idején jól működtette, s a közegészségügyi rendszerben a megelőzés rendszerének technikáját, módszertanát és pénzeszközeit biztosítani fogjuk.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit