DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Ház! Aki ismeri a polgári törvénykönyv 147. és 148. §-ait a közös tulajdon megszüntetéséről, az egyet kell értsen a válaszommal, hogy lényegesen könnyebb lesz az eljárás befejezéseként a közös tulajdon megszüntetése, hiszen a jelenlegi szabályozás értelmében a közös tulajdon megszüntetése majdnem lehetetlen. Elég, ha arra utalok, hogy először is kell valamennyi társtulajdonos perbenállása, ha jogutódlás van, akkor be kell várni a hagyatéki eljárás jogerős befejezését, arra is várni kell, ha valaki tulajdonosi igényt jelent be, mert ilyenkor is le kell folytatni a pert, de perbe kell vonni a kötelmi igényt érvényesítőt, az özvegyi jogra, a haszonélvezeti jogra, a használatra vonatkozó jogosultat, a tartási, valamint az életjáradéki jogosultakat, a jelzálogjog jogosultját, más érdekelteket is. Arról már nem is beszélek, a megosztáshoz szükséges anyagi jogi feltételek között elég megemlíteni, hogy jogerős megosztási államigazgatási engedély kell, az ingatlan-nyilvántartás foganatosításához szükséges vázrajz és így tovább - tehát tulajdonképpen teljesíthetetlen.
Mi ennek az elképesztő állapotnak a részbeni enyhítésére egy olyan lezáró rendelkezést akarunk hozni, hogy ezeket a közös tulajdonokat meg lehessen szüntetni egy egyszerű többségi határozattal. Itt a kérelmezőnek a határozatot csatolnia kell, a földhivatal ezt átteszi a bírósághoz, ahol egy peren kívüli egyszerűsített, gyorsított eljárás keretében lehet a tulajdonjogot rendezni. Ez a törvényi előterjesztés már kész van, amin - úgy gondolom - lehet javítani, nekem is vannak elképzeléseim ezzel kapcsolatban. Közös feladata lesz a Háznak, hogy ezt a lehetetlen helyzetet megszüntesse, mert jelenleg valóban több száz tulajdonos áll egy-egy tulajdonközösségben. Szükséges ennek a rendezése.
Köszönöm a kérdést. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit