FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mezőgazdaságban a dízelüzemű gépjárművek által felhasznált gázolaj fogyasztási adója visszatérítésének kialakult gyakorlata miatt kértem napirend előtt szót. Kérem a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter urat, a pénzügyminiszter urat és a belügyminiszter urat vagy képviselőiket, hogy kísérjék figyelemmel felszólalásomat.
Mint tudjuk, a 216/1997., XII. hó 1-jén elfogadott kormányrendelet alapján a visszatérítés bonyolítója a VPOP lett. A fogyasztási adó visszatérítésének bevezetésekor az akkori Földművelésügyi Minisztérium ezt a lehetőséget a mezőgazdaságban dolgozók támogatására találta ki, és akkor az APEH-hez tartozott. A VPOP ezt már nem támogatásként fogja föl, hanem adó-visszatérítésként, és belső rendeleteivel igen bonyolult űrlapkitöltési, visszatérítési rendszert alkotott meg.
(9.10)
Ennek egyrészt az lett a következménye, hogy másfél-két óra hosszát vesz igénybe egy igénylő adatlapjának kitöltése, de a nagyobb problémát az jelenti, hogy ezen belső rendelkezés hatására a VPOP a műveletek elvégzésének időarányos sorrendjében kéri a számlákat, és ha úgy ítéli meg, hogy egy olyan gázolajszámla érkezett hozzá, amelynek a kiállítása későbbi dátumú, mint az elvégzett mezőgazdasági munka, akkor megtagadja a kifizetést. Olyan pedig szóba sem jöhet, hogy az előre gondolkodó gazda, mondjuk, az év novemberében, decemberében megveszi a jövő évi üzemanyag-mennyiséget, mert ugye nézi a parlamenti közvetítést, és a jövedéki törvény tárgyalásakor észreveszi, hogy jövőre drágább lesz az üzemanyag.
A támogatási rendszer egyértelműen deklarálásra került a jövedéki törvénynél, hogy milyen műveleti ágban nyilvántartott terület esetén hány liter gázolaj után igényelhető a támogatás. Példaként mondom, hogy a kert, szőlő, gyümölcs művelési ágban 200 liter/hektár/év az igénylési alap, és ugyanígy az összes ágban ez konkretizálva van. Az, hogy ki mekkora területtel és milyen művelési ággal nyilvántartott területtel rendelkezik, a gazdajegyző és a hegybíró minden kétséget kizárólag igazolni tudja, és ez az eddigi gyakorlatok során nem okozott problémát.
A több gazdajegyzővel való konzultáció után a kérés az lenne, hogy a VPOP tekintsen el a számlák időrendiségétől, és fogadja el a naptári évben kiállított számlákat, hiszen egy igénylőnél teljes hitelességgel megállapítható, hogy a tulajdonában lévő művelt területek után, mondjuk, éves szinten összesítve 950 liter gázolaj után jár támogatás. S ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy azt a 950 liter gázolajat mikor veszi meg, az elv szerint a támogatás jár neki, sőt rendszerint a megállapított mennyiségnél többet is kénytelen felhasználni, de nem tud többet visszaigényelni, hiszen a föld mennyisége egyértelműen deklarálja az igénylési alapot.
Kérem a miniszter urakat, hogy e probléma miatt konzultáljanak a kialakult helyzetről, és hozzák meg a támogatás igénybevételének megkönnyítésére szolgáló rendelkezésüket, mely szerint a naptári évben beadott gázolajszámlák után a keretben rögzített mennyiségi adatokat betartva a VPOP részéről a támogatás kifizethető legyen.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit