KISS ANDOR

Full text search

KISS ANDOR
KISS ANDOR (MIÉP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Délelőtt ígértem, hogy pár szóban szólni fogok a gépjárműadóról, és ígérem, hogy ugyanúgy, mint az előbb - amiért dicséretet kaptam -, nagyon rövid leszek.
A Magyar Igazság és Élet Pártjának is gyakorlatilag ugyanazok a kifogásai vannak ezzel a bizonyos gépjárműadó-törvénnyel, mint amit mind a bizottságok, mind a többi párt itt megfogalmazott.
Államtitkár úr, ön az expozéjában valorizációt említett, ezt így írtam fel magamnak: ez azonosan egyenlő 50 százalék emeléssel, ami egy kicsit szép, vagy egy kicsit durva megfogalmazás. Szerintünk ez az 50 százalék elég durva emelést jelent, bár az indokokat hallottuk.
(20.20)
Azt kimondottan pozitívumnak értékeljük mi is, hogy a nehézgépjárműveknél a jogharmonizáció következtében átvesszük az európai uniós előírásokat. Pozitívumként nyilván mi is ugyanazt tudjuk kiemelni belőle, hogy a környezetvédelmi szempontokat ez a gépjárműadó-törvény preferálja.
Amit kifogásként emelnék, és nem találtam sem az eredeti törvényben, sem ebben a törvénymódosításban rá igazából választ: mi történik akkor, ha valaki év közben eladja a gépjárművét? Arra találtunk pontos utalást, hogy aki megveszi, a következő hónap elsejétől adóköteles, tehát adóalany lesz - de mi lesz azzal, aki befizette arra az évre vagy arra a félévre a gépjárműadóját? Én adó-visszatérítést nem nagyon találtam sem az eredetiben, sem a módosításban.
Ha már a vállalkozókkal kapcsolatban mindig elő szoktam hozakodni valamivel, akkor most is előhozakodom. Nagy öröm volt számomra a 7. § (1) bekezdésében, hogy "műbizonylat szerint szabályozott katalizátorral ellátott benzin üzemű, illetve az ENSZ EGB 83.01/C előírásnak megfelelő, 3500 kilogramm össztömeget meg nem haladó dízel üzemű gépjármű után az egyébként járó adó 50 százalékát - s a többi, s a többi - kell megfizetni". Hogy miért említem ezt kimondottan vállalkozói szemmel? Azért, mert sok vállalkozó - mert cégautót nem tud finanszírozni az egyéb adóvonzatai miatt - belekényszerül abba, hogy kisteherautót vásároljon meg a vállalkozásának. Ennek a 3500 kilogramm össztömeget meg nem haladónak a törvénybe emelésével kimondottan ezeket a bizonyos kis- és közepes vállalkozásokat segítik ezzel a bizonyos adókedvezménnyel.
Pártunk álláspontja az - és ezzel, azt hiszem, zárnám is -, hogy amennyiben ezt a bizonyos drasztikus mértéket a kormány egy kicsit csökkenti, ezt a törvényjavaslatot a Magyar Igazság és Élet Pártja elfogadásra ajánlja.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit