NÉMETH IMRE

Full text search

NÉMETH IMRE
NÉMETH IMRE (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A helyi adókról szóló törvény kapcsán egy sajnálatos jelenségre szeretném felhívni a figyelmet, ez pedig a kormányzati munka diszharmóniája. Már a jövedéki adó törvény kapcsán is megmutatkozott, hogy nem köszönnek vissza azok a javaslatok, amelyek akár kormánypárti oldalról elhangzanak. Medgyasszay László képviselőtársam, aki épp visszajött, a szívemből szólt akkor egy napirend előtti felszólalásnál, amikor az alternatív hajtóanyagok vonatkozásában nagyon érzékletesen beszélt e témakör fontosságáról, és mivel a miniszter úr is ráerősített erre, és azt ígérte nekünk, hogy hetente beszámol e fontos kérdés megvalósításáról, őszintén meglepődtem, amikor a jövedéki adótörvényt olvasva abszolút nem köszöntek vissza ezek a bejelentések, illetve felvetések.
Sajnos ugyanez a tapasztalás ért a helyi adótörvény tanulmányozása közben is, hiszen előtte kaptuk kézhez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak az agrárágazat pénzügyi szabályozó rendszerének 1999. évi továbbfejlesztésére vonatkozó irányelveit, amely sajnos köszönő viszonyban sincs a helyi adókról szóló törvénnyel. Jóllehet, a miniszter úr ezen irányelvek egyhangú mezőgazdasági bizottsági elfogadását is bejelentette, és a nyilvánosság előtt több tételt már kihirdetett, szeretném idézni ennek a javaslatnak az egyik pontját, amely azt mondja, hogy "javasoljuk, az iparűzési adó a nemzetgazdasági átlagnál lényegesen alacsonyabb jövedelmezőségű mezőgazdasági tevékenységekre ne vonatkozzon".
Sajnos a mostani törvénymódosítás hozzá sem járul az iparűzési adóhoz, viszont a törvénymódosításnak a 2. §-ban van egy olyan kitétele, hogy a vállalkozók egyes csoportjaira szervezeti forma alapján eltérő rendelkezések nem hozhatók. Ebből következik, hogy a mezőgazdasági szférában a mintegy 1 millió őstermelőnek is adóbevallást kell benyújtani az iparűzési adó kapcsán, jóllehet ezen réteg 95 százalékának jövedelme nem éri el az adófizetés határát. De szó esett itt már a mai napon a fölösleges bürokráciáról; úgy gondolom, abszolút felesleges dolog, hogy 950 ezer őstermelői igazolvánnyal rendelkező személyt rákényszerítünk arra, hogy a helyi adó vonatkozásában adóbevallást adjon. Ez egy rendkívül alacsony jövedelmezőségű tevékenység, és meggyőződésem szerint szükségtelen, hogy az állam nagyon sok paragrafuson keresztül majd támogatási formákat határoz meg a mezőgazdasági termelőkre, az őstermelőkre és a társaságokra, tehát az egyik kezével ad, a másik kezével pedig ugyanezeket az adományokat visszaveszi. Ezt rendkívül felesleges dolognak tartom, ezért indokoltnak tartom, hogy az iparűzési adó ne vonatkozzon a mezőgazdasági és az erdőgazdasági tevékenységet végző őstermelőkre és társas vállalkozásokra egyaránt.
Nagyon remélem, hogy ez a módosítás a kormánypárti oldalról is meghallgatásra talál, és ez a paragrafus meg lesz nyitva annak érdekében, hogy az irányelvekben lefektetett elvek megvalósuljanak az adótörvények meghozatalakor. Köszönöm a szót, elnök asszony. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit