SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Nemcsak azért jelentkeztem, mert megszólíttattam, egyébként is szeretnék néhány reflexiót tenni. Legelőször csak egy zárójeles megjegyzés: nemcsak egy frakció fogyott el (Az SZDSZ padsoraira tekintve:), hanem immár két frakció fogyott el az ülésteremből, szemben velem. (Dr. Wiener György és Keller László a MIÉP padsoraira mutatva: Három!) Bocsánat, azt nem láttam a pulpitustól.
A gépjárműadóra vonatkozó véleményünkkel kapcsolatban annyit szeretnék megjegyezni, hogy egyrészt azt délelőtt elmondtuk, másrészt pedig megtettük ebben az ügyben a módosító indítványainkat, és kérem, szíveskedjék támogatni a képviselő asszony is.
Azt gondolom, az előttünk fekvő, helyi adóról szóló törvénymódosítási javaslatnak az egyik legnagyobb, illetve koncepcionális problémája, amellyel, azt hiszem, mindannyian egyetértünk, akik felszólaltunk - de igen kevesen vagyunk itt, akik felszólaltunk -, az, hogy tudniillik a helyi iparűzési adóhoz nem nyúl hozzá, illetve ezt a kérdést nem kezeli. Azt gondolom, igazából véve ez az egyik legnagyobb hiányossága ennek az előterjesztett javaslatnak. Gyakorlatilag ezen a téren is nagyon-nagyon sürgető lenne a kiegyenlítő rendszer létrehozása, illetve megteremtése. Nem is folytatnám ezt a témát túlságosan sokáig, hiszen azt hiszem, mindannyian érezzük és tudjuk, miről van szó.
Azt gondolom, abban is egyetértünk, hogy a jövő mindenképpen egyfajta vagyonarányos közteherviselés helyben és az önkormányzati szférában is. Azt gondolom, a beterjesztett törvényjavaslat alapcélja mindenképpen egy igazságos közteherviselés felé mutat, tehát hogy az átalány jellegű adóztatás helyett abba az irányba menjünk el, hogy az vagyonarányos, illetve értékarányos adóztatás legyen.
(21.00)
Én azt gondolom, hogy ez a cél mindenképpen támogatható, elfogadható.
A nagyobb gond valóban az, hogy túlságosan gyors ennek az előterjesztett javaslatnak a bevezetési ütemezése, és azt gondolom, hogy nincsenek felkészülve a kistelepülések, az önkormányzatok, illetve a szakmai érdekszövetségek sem igazán tárgyalták ezt az előterjesztett javaslatot. Ezt az önkormányzati bizottságban, azt gondolom, párt- és kormánypárt-függetlenül elmondtuk mind a két oldalon.
Én azt gondolom, mindenképpen van lehetőség arra, hogy ezt az előterjesztett javaslatot lehet módosítani, lehet finomítani. Ebbe az irányba is a magunk részéről a mai napon benyújtottuk a módosító indítványunkat. Kíváncsian fogom várni a Pénzügyminisztérium álláspontját. Úgy látom, az államtitkár úr... - de igen, itt van.
Nagyon-nagyon fontos lenne, hogy legyen idő arra, hogy a szakmai szervezetek, az önkormányzatok véleményt nyilvánítsanak. Kormányzati szinten esetleg nem jelent problémát, ha nem lehet olyan túlságosan gyorsan bevezetni, hiszen itt az önkormányzatok felelősségéről van szó, s az önkormányzatok döntésétől függ, hogy bevezetik, illetve nem vezetik be ezt a rendszert. Ugyanakkor a délelőtti vagy déli felszólalásomban is elmondtam, hogy azért van egy kódolás ebben az előterjesztett javaslatban, hogy tudniillik 2000-től megszűnik a magánszemélyek kommunális adója. Tehát feltehetően ez mindenképpen egyfajta kényszerpályát jelent, vagy be van építve a rendszerbe, ami természetesen nem túlságosan szimpatikus az önkormányzatok részéről. Tehát én nyilván erre is szeretnék majd a Pénzügyminisztérium részéről reflektálást kérni.
Mindenesetre azt gondolom, hogy az alapcél, a jövőképe ennek a törvényjavaslatnak pozitív és támogatandó. Azt kellene minden oldalról megpróbálni, hogy milyen módon tudjuk olyan formában finomítani ezt az előterjesztést, hogy ez szolgálja az önkormányzatok érdekeit, az önkormányzatok bevételi lehetőségeit bővítse, és igazságosabb módon bővítse az önkormányzatok bevételi lehetőségeit, azzal az alapelvvel, hogy a kormányzati oldalról nyilvánvalóan az lenne a cél a kormányprogramban megfogalmazott alapelv szerint, hogy a központi elvonások csökkenjenek, és csak akkor, ezzel párhuzamosan növekedhetnek a helyi adóterhek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit