DR. PINTÉR SÁNDOR

Full text search

DR. PINTÉR SÁNDOR
DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A kábítószer fogyasztásának nemzetközileg tapasztalt növekedése, az egyre rombolóbb hatású kábítószerek kifejlesztése, a kábítószer-fogyasztást kísérő nemzetközi szervezett bűnözés szükségessé tette a visszaszorítására irányuló nemzetközi összefogást.
Az ENSZ kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott forgalmazása elleni, 1988. december 20-án, Bécsben kelt egyezményének célja, hogy a nemzetközi összefogáshoz biztosítsa a megfelelő egységes jogi keretet, lehetővé tegye az összehangolt nemzetközi fellépést és megnehezítse a kábítószer-kereskedelemből származó vagyon legalizálását. Hazánknak sajnos földrajzi helyzetéből adódóan kiemelkedő érdeke az egyezményhez való csatlakozás, hiszen több kábítószer-útvonal mentén fekszik. Ma már nemcsak átutaztatják területünkön a kábítószert, sajnálatos módon megjelent és növekszik a hazai fogyasztás, a termesztés és a gyártás. Egyre gyakrabban tapasztalható a szervezett bűnözés tevékenysége is e területen. Sajnálatos módon gyakoribbá vált a magyar állampolgárok részvétele a nemzetközi kábítószer-csempészetben.
Az egyezményt napjainkig kilencven állam és az Európai Közösség ratifikálta. Magyarország 1989-ben aláírta az egyezményt, és a tisztelt Országgyűlés a 14/1996-os országgyűlési határozatával ezt megerősítette. Az egyezmény rendelkezései és a magyar szabályozás felülvizsgálata megtörtént. Ennek eredményeként a szükséges jogharmonizációkat végrehajtottuk, a kábítószer előállítására alkalmas berendezések gyártásának, birtoklásának és kereskedelmének bűncselekménnyé nyilvánítására vonatkozó törvényjavaslat hamarosan önök elé kerül. Ezzel megfelelünk valamennyi szerződéses kötelezettségünknek.
Tisztelt Ház! Ez az egyezmény összhangban van nemzeti érdekeinkkel, illetve nemzetközi kötelezettségeinkkel. A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi 27. törvényerejű rendelet szerint az Országgyűlés által megerősített nemzetközi szerződéseket törvénnyel kell kihirdetni. Ezért kérem a tisztelt Házat, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete keretében a kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott forgalmazása elleni, 1988. december 20-án, Bécsben kelt egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot vitassa meg és fogadja el.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit