DR. BODA ILONA

Full text search

DR. BODA ILONA
DR. BODA ILONA (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Már senkinek nem okoz meglepetést az a hír, hogy ennek vagy annak a banknak a helyzete megrendült, és a befektetők féltik az ott elhelyezett pénzüket. A Budapest Bank, majd a Postabank botránya után most a Reálbank fölött is gyülekeznek a sötét felhők. Mint az a sajtóban is olvasható volt, a Reálbank Rt. a teljes tőkéjét elveszítette, majd alaptőkéjét leszállítva, zártkörű tőkeemelés után az Országos Betétbiztosítási Alap 100 százalékos tulajdonába került.
Az alaptőke megduplázása azt jelenti, hogy a bank a középbankok mezőnyébe lép, és a jövő év folyamán megjelenhet a tőzsdén is. Ez a kisbefektetőknek nem jelent jót, mert egy bank megbízhatóságának záloga az, hogy a kisbefektetők tulajdoni hányada mindig jelentős. A Reálbank az állami támogatás elmaradása miatt az elmúlt évben is önkonszolidációt volt kénytelen folytatni, ami azt eredményezte, hogy az idén sem tudott osztalékot fizetni a részvényeseknek. A bank rossz működésének oka egyfelől a rosszul kihelyezett hitelek, másfelől pedig az, hogy a kihelyezések növekedése elmaradt a források bővülésétől. Így aztán, noha a bank a leglikvidebb bankká lépett elő, a forrástöbbleteknek bankközi és MNB-nél történő kihelyezései folytán igen gyenge jövedelmezőséget mutat fel. Érthető tehát, hogy a bankban pénzüket elhelyező kisbefektetők aggódnak a pénzük miatt, amint ezt az egyik kisbefektető hozzám írt levelében le is írta.
Kérdezem tehát a tisztelt államtitkár úrtól: biztonságban van-e a kisbefektetők pénze a Reálbank Rt.-nél?
Egyben tisztelettel várom válaszát. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit