KATONA KÁLMÁN

Full text search

KATONA KÁLMÁN
KATONA KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Problémák olyan tömegét vetette fel itt az autópályákkal kapcsolatban, hogy azt hiszem, egy ilyen rövid válaszban mindenre nem tudok kitérni; inkább megpróbálom elmondani, hogy mit szándékozik a kormány ez ügyben tenni, miután az ön hozzászólásából arra következtetek, hogy nem pontosan tudja ezt az ország lakossága és így a képviselő úr sem.
A kormányzatnak az a célkitűzése, hogy egy egységes használati díjat vezessen be a magyar autópályákon. Ezen belül a díjpolitikánknak az az alapelve, hogy a fenntartást, üzemeltetést fizesse az az autós, aki az autópályát használja, és az új autópályákat közösen, a költségvetésből finanszírozzuk - ez az alapkiindulás.
Annak oka, hogy miért nem tudjuk egyszerre bevezetni minden autópályánál: az érvényben lévő koncessziós szerződések sajnos megkötik a kezünket, ezeknek az újratárgyalása folyamatban van. Az M1-es dolgában, amelyről köztudott, hogy nagyon magas díjat szed és csődben van, a hitelezőkkel folytatunk tárgyalásokat az ügyben, hogyan tudnánk az általunk meghatározott díjstruktúrát bevezetni.
Az M7-essel kapcsolatban: a pálya állapota olyan rossz - ha képviselő úr ment arra az utóbbi időben, akkor érzékelte -, hogy tisztességtelennek érezzük a díjfizetés bevezetését addig, amíg egy minimális minőségi színvonalat nem biztosítunk a díjért cserében.
A Győr-Budapest szakasz fizetőssé tétele vagy az egységes rendszerbe való bevonása szintén egy koncessziós szerződés részét képezi. Ennek az újratárgyalása folyik, amint említettem, a hitelezőkkel egyezkedünk az M1-es ügyében.
Van az M3-as, amelyre egy évre vállalta a kormány, hogy díjfizető autópálya lesz. Amióta a Horn-kormány felfüggesztette a díjszedés bevezetését, az EIB nem utalja át a hitel következő részét. Ez ügyben éppen tegnap tárgyaltunk az EIB-vel, és bizonyos - számunkra, azt hiszem, nagyon kedvező - feltételek teljesítése esetén ez a folyósítás megkezdődik, magyarul: a finanszírozás a meglévő autópálya építőinek megoldott lesz, ugyanakkor ez a feltétele annak is, hogy a továbbépítés megtörténjen.
A kormány számára nagyon fontos, hogy keleti irányba továbbmenjen az építés. A képviselő úr bizonyára tudja, hogy ahogy halad keletre az autópálya, úgy lesz nehezebb magántőkét bevonni, tehát egyre nagyobb állami szerepvállalást kell tennünk. A kormány eltökélt szándéka, hogy el kell jutnunk a keleti országrészbe a lehető legrövidebb időn belül, a hitelek ügyében a tárgyalások folynak; ennek egyik feltétele, hogy díjat szedjünk.
Az az ön által magasnak tartott, áfával együtt 20 ezer forint, ami 1600 forintos havi díjat jelent: ha visszaszámolja, ha mondjuk hússzor megy egy rendszeresen közlekedő havonta, akkor egy üveg sör áráért utazhat az autópályán. Nyilván nincs kizárva, hogy más úton menjen, de a koncepciónk lényege, hogy a bérlettel, matricával - ez csak technikai kérdés, idő kell ahhoz, hogy matricává tudjam alakítani - rá tudom vonni a forgalmat az autópályára, tehát ez a díj véleményünk szerint nem fogja az autósokat taszítani. Ez a kísérlet január 1-jétől megindul, be fogjuk vezetni az összes autópályán az egységes díjat, és nem lesz nagyobb; tehát az a bérlet, matrica, ami a 3-ason lesz, érvényes lesz ugyanazért a pénzért az 1-esre, a 7-esre, és elkezdünk tárgyalni egy kompenzáció ügyében az 5-ös dolgában.
Azt hiszem, azt a képviselő úrnak meg kell érteni, hogy a fenntartást biztosítanunk kell; nem engedhetem meg, hogy úgy lerongyolódjanak az autópályák, ahogy az elmúlt 20-30 év alatt leromlottak, tehát egy egységes, jó minőségű autópálya-hálózat véleményem szerint a keleti országrésznek létkérdés. A befektetők, ahogy a pálya halad tovább körülötte Gyöngyös és Füzesabony térségében, ötszörös-hatszoros befektetést tesznek, mint az ország más részein. Tehát azt tudom ígérni a képviselő úrnak, hogy ez egy méltányos rendszer lesz, nyilván folyamatosan felülvizsgáljuk, és csak annyit akarunk szedni, amennyi a fenntartáshoz kell (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), de ez az ára annak, hogy eljussunk Nyíregyházára, Kisvárdára és valahova az ukrán határhoz, aminek a kitűzését most már szerencsére az ukrán elnök úr is nagyon akarja.
Tehát kérem a képviselő urat, fogadja el, egyetlen célunk van, hogy az ország e részét felzárkóztassuk az ország más területeihez. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit