POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN oktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Valamennyien tisztelettel ismerjük el az egyházak munkáját a nemzet életében, és számítunk azok szolgálatára szellemi, erkölcsi, kulturális és oktatási, nevelési téren.
Az egyházak az 1998. évi költségvetési törvény alapján - tehát ebben az évben - az eddigi gyakorlattal ellentétben a hitoktatás ellátása címén nem részesültek költségvetési támogatásban. A feladatot az egyházak ennek ellenére az idei évben is ellátták, és összesen 430 ezer hallgató, fiatal részesült hitoktatásban.
A költségvetési törvény tervezésekor a kormány a programjának megfelelően járt el, és a hitoktatás költségvetési támogatását külön címen tervezve, figyelembe véve a korábbi évek statisztikai és költségvetési tapasztalatait, így kerül ez a parlament elé. Szeretném hangsúlyozni, hogy a tervezési szakasz megkezdése előtt érdemi egyeztetésre került sor az érintett egyházakkal, azok vezetőivel, és az egyházak képviselői támogatják a kormány elképzelését. Ennek megfelelően 1999-ben 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre újból, a korábban ismert normatív módon. Az e címen kapott támogatással az Áht. - az államháztartási törvény - rendelkezései szerint számolnak el az egyházak.
A másik kérdés, hogy az úgynevezett hittanórát védett időben tudják lefolytatni az iskolák. Ez ügyben az Oktatási Minisztérium levelet írt az iskolákban (Mádai Péter: Iskolákba!) - iskolákba, köszönöm -, melyben arra kértük őket, hogy reggel 8 és 15 óra között, a többi órához kapcsolódva, ahhoz hasonló módon szervezzék meg őket. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ez értelemszerűen nem változtat azon a tényen, hogy a hittanórák tartalmáért, lefolyásáért az azokat szervező egyházak a felelősek.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit