BALCZÓ ZOLTÁN

Full text search

BALCZÓ ZOLTÁN
BALCZÓ ZOLTÁN (MIÉP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy röviden - gondolom, megengedik, hogy nem hosszan - és az eddigiektől eltérő szempontból szóljak hozzá ehhez a vitához.
Mint olyan képviselő, aki először vesz részt költségvetési vitában, illetve a költségvetés teljesítésével kapcsolatos törvényhozatal vitájában, arra vártam választ, hogy az derül most ki az előterjesztésből, a vitából, hogy 1997-ben teljesült-e mindaz, amit az 1996-ban megalkotott költségvetési törvény tartalmaz; teljesült-e pénzügyileg, és teljesültek-e az abban megfogalmazott feladatok. Ha nem teljesültek, arra vártam választ, mely feladatok maradtak el és miért. Szakemberektől nagyon sok nagyon hasznos, nagyon színvonalas véleményt hallottam ezekről. Természetesen kapcsolódva a témakörhöz, nagyon sok olyan eszmefuttatásról is szó volt, amit tulajdonképpen az 1999-es költségvetési vitában kell szerintem elmondani: min kell változtatni, mi kell hogy egy költségvetésben prioritást élvezzen. Én úgy vélem, hogy itt tulajdonképpen ellenőrző jelleggel kell áttekinteni ennek a teljesülését.
A csalódásomra, a hiányomra, hogy erről elég keveset hallottam, az ÁSZ-jelentésben magyarázatot találunk. Gondolom, az itt lévők számára ismert, mégis nagyon röviden néhány mondatot hadd idézzek belőle: "A tényleges teljesítések összegzés hiányában nehezen áttekinthetők. A fejezet teljes felhasználása csak külön-külön összegzéssel állapítható meg." Akik ebben abszolút szakemberek, nyilván valamilyen módon össze tudják hozni a számukra lényeges terület számait. Nekem ez nem áll rendelkezésre.
A következő: "A benyújtott dokumentumokból lehetetlen megállapítani, hogy adott költségvetési szervek mely feladatok elvégzésére kötelezettek, melyeket vállaltak önként." De ami ennél súlyosabb: "Nem ismert a különböző forrásokból finanszírozott feladatok megvalósulása és az sem, hogy a forrásokat az indokolt, jóváhagyott feladatokra fordították-e, és a fejezetek egy részénél az adatok nem valósak."
A magyarázat számomra nehezen elfogadható, amit a bizottsági ülésen is hallottam, és itt is találok rá egy utalást: "A zárszámadás a korábbi évekhez hasonlóan nem tekinthető teljes körű, a valóságos helyzetet tükröző elszámolásnak", s a kulcsszó az, hogy a "korábbi évekhez hasonlóan". Én egyelőre nem rendelkezzem azzal a rutinnal, hogy elfogadjam, hogy a képviselő személyes felelősségével az egyik legfontosabb törvényhozatali lépésben - hogy egy költségvetés áttekintése során ez teljesült, vagy nem teljesült - erről nyilatkozzam, egy olyan anyag alapján meg tudjam tenni, ami az erre hivatott Állami Számvevőszék jelentése szerint gyakorlatilag alkalmatlan.
Én ezek után azt tudom mondani, hogy azt várom az újonnan alakult kormánytól - az 1998. évről szóló zárszámadásban tudom lemérni ennek a kormánynak a teljesítményét -, hogy tegye lehetővé a képviselői egyéni felelősségnek azt az érvényesülését, hogy ne csak az adott területen legjobban képzett szakemberek tudják áttekinteni ezt a teljesítést.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit