DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Két dologra szeretnék reagálni. Egyrészt pontosítanám azt, hogy milyen módon is kerül a parlament elé a Nemzeti Bank éves jelentése. Nem ellenőrizetlenül, hanem egy más típusú ellenőrzés után kerül a parlament elé, nevezetesen a Nemzeti Banknak a valamikori Big-Six - ma csak Big-Five - egyike által, könyvvizsgáló cég által ellenőrzött éves jelentése kerül a parlament elé. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi szakmában mindenütt elismert, olyan auditor cég ellenőrzi a Nemzeti Bank tevékenységét pénzügyileg, amelyet a világ más országában is, így Magyarországon is elfogadnak.
Ezen kívül még két momentumra hívnám fel a figyelmet, hiszen ha már a parlament ellenőrzéséről beszélünk, ezt sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Nevezetesen: a parlamenti bizottságok meghallgatják a jegybanktanács tagjainak jelölt embereket. Ebben a ciklusban is sor került már arra, hogy a parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága egy ilyen jelöltet, nevezetesen Kornai János urat meghallgatta a kinevezését megelőzően. Ez természetesen arra szolgál, hogy a parlamenti képviselők megismerhessék azokat a gondolatokat, amelyek alapján a jegybanktanács tagjai a jegybank függetlenségét garantálják és biztosítják a továbbiakban is. Azt hiszem, ezt sem szabad figyelmen kívül hagynunk akkor, amikor eme lépésekről beszélünk.
És az utolsó momentum az, hogy amikor 1996-97-ben úgy látta a parlament, hogy célszerű az iménti ellenőrzésen túlmenően egy adott ügyben más ellenőrzést is igénybe venni, akkor az Állami Számvevőszékhez fordult, és azt kérte, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrizze azt a konkrét ügyet, amelyről itt a vita már egyébként a mai napon kibontakozott. Az Állami Számvevőszék igenis lefolytatta ezt az ellenőrzést, és ellenőrzésének eredményét a parlament elé terjesztette. Ezt követően történt meg az a bizonyos adósságcsere, amelynek megítélésében nyilván nem fogunk egyetérteni, ez teljesen nyilvánvaló dolog számomra, de azt tudom csak ezzel érzékeltetni, hogy igenis a parlament a legfontosabb ellenőrző szervezetéhez is fordult az ellenőrzés eme szakmai funkcióját megvalósítandó.
Tehát úgy gondolom, hogy az ellenőrzés több szegmensében biztosított, és azt hiszem, hogy a magyar jegybanktörvény e tekintetben nehezen lenne támadható.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit