DR. BOROS IMRE

Full text search

DR. BOROS IMRE
DR. BOROS IMRE tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Képviselő úr az interpellációjába körülbelül három interpellációra való anyagot sűrített be, ezért nagyon vázlatosan, de egyenként, mindegyikre kitérve szeretnék választ adni.
Először is a belvízkérdés: ez évben a belvízkárok a szokásosnál lényegesen nagyobb volumenűek voltak, ezt mindjárt az elején szükséges megjegyezni. A károk körülbelül 95 százaléka három megyére koncentrálódott. A nem biztosítható elemi károk részbeni kompenzálására a tárcának '98-ban a költségvetésben 700 millió forint, tehát elég csekély összeg állt rendelkezésére.
A minisztérium kezdeményezésére a kormány augusztus 27-ei ülésén döntött további másfél milliárdos összegnek erre a célra történő átcsoportosításáról.
(15.10)
A megyei FM-hivatalok egyrészt pontosították a július 20-áig bejelentett bel- és árvízkárokat, másrészt folytatják az ezen időszak alatt bejelentésre került esetek feldolgozását és ellenőrzését. A kárt szenvedettek részére átlagosan tízezer forint/hektár támogatást fogunk folyósítani. A támogatási okiratok kiadása a szeptember 14-ével kezdődő héten megindul. A támogatási okirat kézhezvétele után a kárt szenvedettek az APEH-tól igényelhetik a támogatási eljárás szabályaival megegyező támogatási összegeket.
A második téma a termelési hitelek. A '98. évi gabonatermesztés költségeinek fedezetére felvett, állami garanciát is biztosító hitelek átütemezési lehetőségéről a 18/1998. FVM-rendelet intézkedik. A rendelet biztosította lehetőségek keretében a hitelek éven belüli meghosszabbításáról a termelőnek és a hitelintézeteknek kell megállapodniuk. Tekintettel arra, hogy a belvízkárt szenvedett területek jelentős részén gabonatermesztés folyt, ezen termelők számára az intézkedés bizonyára segítséget fog nyújtani.
A 109/1997. FM-rendelet - még a korábbi kormány minisztere által kiadott rendelet - többlet kamattámogatást biztosít azoknak a termelőknek, akiket '98-ban elemi kár ért. Az elemi csapással sújtott termelő a hiteltartozás után a hitelszerződés szerinti időszakra a jegybanki alapkamat 40 százalékos általános támogatásán túlmenően további 25 százalék mértékben jogosult kamattámogatásra. Ez az intézkedés minden növénytermesztésre felvett hitelre vonatkozik. Az ilyen hitelek esetében hosszabb időszakra szóló hitelátütemezés jelenthet segítséget, amit a termelők a finanszírozó pénzintézettel történő megállapodás keretében érvényesíthetnek.
A harmadik témakör az almapiac. Az interpellációban szereplő kijelentés, miszerint a termelési költség csak 20 forint/kilogrammos felvásárlási ár mellett térül meg, nem egészen pontos. Termelési költségekre vonatkozó felmérés és vizsgálat keretében az derült ki, hogy a költségek 12 és 46 forint között szóródnak. Ez függ attól, hogy az ültetvény milyen nagyságú, milyen fajtákat termelnek, hol van piaci értékesítési lehetőség. Ha osztályos, tehát jó minőségű áruként adják el a terméket belföldi vagy exportpiacon, akkor ezen költségszint mellett a termelésen általában jövedelem képződik.
Nem kívánjuk állami segítséggel ösztönözni a gyenge minőséget, ezért a léalma - ebből nagyon sok van még mindig - támogatása évente 20 százalékkal csökken. Viszont ezzel szemben a kormány növelni kívánja az új ültetvények létesítésére nyújtott támogatást.
A következő, és egyben utolsó témakör (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)... Sajnálatos módon az iskolatejprogrammal kapcsolatban csak egy dolgot említenék meg: itt a közbeszerzések alkalmazására nem került sor, mert a bonyolítást a tárca a Tej Terméktanácsra bízta, oda utalta át a támogatási összegeket. Egyébként a közbeszerzési törvényünk... (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit