DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR környezetvédelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az elhangzott témakörök sorrendjében haladva a következő a válaszom:
1. Képviselő úr kéri, hogy vizsgáltassuk felül az 57/1996.(XI.4.) számú rendezési tervet. A településrendezési tervek jóváhagyása a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. §-a alapján a képviselő-testület át nem ruházható hatásköre. Az alkotmány 44/A. § (2) bekezdése alapján az önkormányzati rendeleteket csak törvényességi szempontból vizsgálhatja felül az illetékes közigazgatási hivatal. A jelen rendelettel kapcsolatosan azonban törvényességi aggály nem merült fel.
2. Kéri továbbá a képviselő úr, hogy vizsgáltassuk felül a soroksári önkormányzat városfejlesztési osztályának 111.388/2/1996. számú, építési engedélyt tartalmazó határozatát. A minisztériumnak ezzel kapcsolatosan nincs feladata, mivel a telekszomszédok maguk éltek alkotmányos jogukkal: fellebbeztek, majd bírósághoz fordultak. Az elsőfokú bíróság azonban elutasította keresetüket.
(15.40)
A Fővárosi Bíróság mint másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.
Az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény 73. § (3) bekezdése értelmében a bíróság jogerős határozata kötelezi az államigazgatási szervet, és annak megfelelően kell intézkednie. A minisztériumnak mint felettes államigazgatási szervnek nincs joga beavatkozni, ha a határozatot felülvizsgálta a bíróság, valamint ha a határozat megváltoztatása vagy megsemmisítése jóhiszeműen szerzett és gyakorlott jogokat sértene - ilyen például a megkezdett építkezés. A beruházó ezen ítélet alapján kezdte meg két év késedelemmel az építkezést.
3. A képviselő úr kéri, hogy a Magyar Köztársaság alkotmánya szerint biztosítsuk az egészséges környezethez való jogot Soroksár polgárai számára, továbbá hogy az adott területen tiltsuk meg a veszélyes ipari üzemek tevékenységét és terjeszkedését, valamint hogy az esetleges törvénysértési, joggal való visszaélési körülmények tisztázása során kezdeményezzük az övezeti átsorolást és az építkezést lehetővé tevő önkormányzati tisztviselő felelősségrevonását. Mindezekre azt kell mondanom, hogy törvénysértés, joggal való visszaélés nem állapítható meg.
Összefoglalva: a gyár fejlesztése, építése a hatályos jogszabályok szerint, azoknak megfelelően történik, az építési engedélyezés nem a minisztérium hatásköre, abba a bíróság döntése miatt nincs beavatkozási lehetősége. Az építési engedély kiadásában szakhatóságként működött közre a környezetvédelmi felügyelőség. Az építési engedély éppen ezért nagyon szigorú környezetvédelmi kikötéseket tartalmaz, amelyek megtartását az illetékes környezetvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi.
A felügyelőség a 102/1996. számú kormányrendeletre való hivatkozással a veszélyeshulladék-tároló bontásához és távolabbi helyen történő építéséhez szakhatóságként hozzájárul. A hiányolt környezeti hatástanulmányt illetően tájékoztatom, hogy a festéktárolás a 152/1995. számú (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) kormányrendelet alapján nem tartozik a hatásvizsgálathoz.
Egy mondattal befejezném: a képviselő úr interpellációja alapján intézkedést adtam ki, amelyben a környezetvédelmi normák szigorú megtartásáról kérek folyamatos tájékoztatást.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit