DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A munkabér kifizetésével kapcsolatos szabályokat a munka törvénykönyvének a munkabér védelme című fejezete tartalmazza. A munkabér kifizetésével összefüggő konkrét rendelkezés az, hogy a munkavállaló részére a kifizetett munkabéréről részletes írásbeli elszámolást kell adni. Az elszámolásnak olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló a kiszámítás helyességét, valamint a munkabérből való levonások jogcímét ellenőrizni tudja. Ehhez meg kell jelölni a személyi alapbért, valamennyi kiegészítő díjazás jogcímét és mértékét, a ténylegesen ledolgozott napok számát, a munkabéren kívüli egyéb járandóságokat, továbbá az elszámoláson fel kell tüntetni a munkavállaló bruttó járandóságából történő valamennyi levonás jogcímét és mértékét. A szabály kötelező erejű, kógens, tehát ennek tartalmától érvényesen eltérni nem lehet.
Az egyes szabálysértésekről szóló 17/1968. számú kormányrendelet alapján lehetőség van a jogszabályt megsértő foglalkoztató 50 ezer forintig terjedő megbírságolására, amennyiben a munkabér védelmére vonatkozó szabályokat megszegi. Emellett 1996 novemberétől az ön által is idézett munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény megteremtette annak lehetőségét is, hogy a több munkavállalót érintő szabályszegés esetén a munkaügyi felügyelőség vezetője a foglalkoztatót munkaügyi bírsággal sújthassa. Ennek mértéke már jelentősebb, összege első alkalommal egymillió forint, újabb jogsértés esetén 3 millió forintig terjedhet.
Azt kell tehát mondanom, hogy a probléma nem jogi természetű, hisz a kérdés jogszabályi háttere egyértelműen és világosan rendezett. Az Országos Munkaügyi és Munkabiztonsági Főfelügyelőség '98 első félévében 210 esetben szabott ki munkaügyi bírságot, majd' 10 millió forint, pontosabban 9 millió 745 ezer 500 forint összegben. 93 esetben került sor szabálysértési eljárás lefolytatására, ezen túl több esetben éltek figyelemfelhívással és figyelmeztetéssel is.
Talán a képviselő úr figyelmét sem kerülte el, hogy a kormányprogramban kiemelt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) feladatként szerepel a munkaügyi ellenőrzés megerősítése.
Egyetlen kiegészítés még: nem helytálló viszont az a kijelentése képviselő úrnak, hogy a felügyelő utólag nem tud ellenőrizni. Az ellenőrzési törvény egyértelműen beszél erről, a munkaügyi felügyelő jogosult a foglalkoztatónál külön engedély és előzetes bejelentés nélkül ellenőrzést tartani, és a foglalkoztató köteles rendelkezésére bocsátani mindazokat a bizonyítékokat, amelyek alapján az eljárás lefolytatható.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit