IVANICS ISTVÁN

Full text search

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A közraktározásról szóló 1996. évi XLVIII. törvény módosítása kapcsán megállapíthatjuk, hogy egy olyan gazdasági törvényről van szó, melynek előzményeinél is viszonylag nagy konszenzus mutatkozott a Házban. Az eddigiek során azt tapasztaltam, hogy jelenleg is olyan együttes munkát tud a Ház kifejteni, hogy a módosítás mindannyiunk javára, a magyar gazdaság fejlődésére szolgáljon, hogy a külföldi tőkét megfelelően, megfelelő biztonsággal tudjuk országunkban működtetni.
A két esztendeje megalkotott közraktári törvény előttünk levő módosítása egy lényeges új elemmel bővíti a törvényt, amely mindjárt az 1. §-ban megfogalmazódik: beemeli a közraktárt létesítők közé a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepeit, a módosítás logikusan végigvezeti ezen kiterjesztést az egész törvényen. Tehát ahogy a bevezetőben említettem, végeredményben a külföldi tőke mozgásterét szélesítjük országunkban.
A jogi beágyazását, kezelési hátterét az 1997. évi CXXXII. törvény adja, amely a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és kereskedelmi képviseleteiről szól. A fióktelepi törvény II. fejezetében részletesen szabályozza a fióktelep létrehozását, működését és megszüntetését is. A két törvényt egybevetve megállapíthatjuk, hogy a közraktári törvény jelenlegi módosítása harmonizál a fióktelepi törvénnyel, a fióktelepek közraktárként való működésénél a közraktári törvény ráépül erre a jogi háttérre, és megfelelő új garanciális elemeket épít be, különös tekintettel a közraktárjegy kibocsátására. A módosítás részletes, megfelelő átláthatóságot és tettenérhetőséget biztosít, és így szabályozza a felügyelet tárgykörét, kiemelve a szükséges eltéréseket a fióktelepi közraktározás esetén. Ugyanez mondható el az engedélyezés és a személyi feltételek biztosítása vonatkozásában is.
Körültekintőbben szabályozza a törvénytervezet az alaptőke, illetve a dotációs tőke megváltoztatásának és a közraktári tevékenység gyakorlásának, illetve megszüntetésének kérdéskörét is.
Úgy gondolom, hogy gazdasági törvénykezésünk területén egy olyan törvénnyel foglalkozunk, amelyben a nagybefektetők és az olyan meglevő közraktárak működését úgy próbáljuk szabályozni, hogy az a kistermelést - illetve, mint ahogy láttuk az elmúlt időszakban a gabonaválságot - és egyéb olyan ipari növények termelését is szabályozza egyben, melyeknél a közraktározást mint eszközrendszert aktívan tudjuk alkalmazni. Ahhoz, hogy ezek teljesen világosan és egyértelműen kibontakozhassanak, nagyon pontos, a pénzügyekben és a jogi környezetben precíz szabályozás szükséges.
Véleményem szerint a törvénymódosítás ennek a célnak kiválóan megfelel. Természetesen a részletes vita során és a képviselőtársaim által tett észrevételek alapján is a szükséges módosításokat el fogjuk végezni, és meggyőződésem, hogy a Ház konszenzussal olyan törvénymódosítást tud elfogadni, amely egyértelműen a magyar gazdaság jobb európai integrációját, mintegy felkészülését az európai belső piacra teljesíteni tudja.
Ehhez mindannyiunknak jó munkát kívánok, és köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit