KOPPÁNNÉ DR. KERTÉSZ MARGIT

Full text search

KOPPÁNNÉ DR. KERTÉSZ MARGIT
KOPPÁNNÉ DR. KERTÉSZ MARGIT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az alkotmány 27. §-a és a Házszabály 90. §-a, valamint a 115. § (2) bekezdése alapján államtitkár úrhoz az alábbi interpellációt intézem:
Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlés 1. őszi ülésnapján azonnali kérdés hangzott el, és a felszólaló képviselő dr. Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úrhoz intézett kérdésében olyan tényt állított, hogy a minisztérium nem nyújtott megfelelő védelmet több száz bihari gazdának, akik emiatt az általuk megtermelt búza értékesítése során hátrányos helyzetbe kerültek.
A felszólaló nem csupán valótlan tényállást terjesztett az Országgyűlés elé, hanem a miniszter urat azzal vádolta meg, hogy nem képviselte megfelelően a gazdák érdekeit. A kérdés azt sugallta, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a kialakuló gabonaválságot nem megfelelően kezelte, és ezzel kárt okozott a gazdálkodóknak. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Így is van! - Zaj.)
A kérdező teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy a tárca a kialakult gazdasági és jogi viszonyok mellett olyan azonnali intézkedéseket kellett hogy megtegyen, amelyeknek összhangban kellett maradniuk az érvényes jogszabályi rendelkezésekkel.
Sajnálatos módon azt is figyelmen kívül hagyta a kérdező képviselő, hogy az általa hivatkozott gazdálkodók polgári jogi szerződést kötöttek, amelynek kötelező erejét nyilván nem az illetékes tárcának kell feloldania. Ezekhez a szerződésekhez nem kapcsolható a minisztérium vagy a miniszter még csak távoli felelőssége sem, annál inkább sem, mert ezek a szerződések semmilyen módon nem kerültek és nem kerülhettek a minisztérium hatáskörébe.
Dr. Torgyán József miniszter úr a kérdésre adott válaszában a Házszabály által biztosított igen rövid időkereten belül tájékoztatta az Országgyűlést és a közvéleményt a valós tényállásról. Számomra a miniszter úr személye garancia arra, hogy a minisztérium megkülönböztetett figyelmet fordít a kistermelők védelmére (Felzúdulás az ellenzék soraiban. - Folyamatos zaj.); meggyőződésem, hogy ez az adott esetben is így történt. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
Az ügy politikai jelentőségére tekintettel azonban arra kérem államtitkár urat, hogy szíveskedjék az alábbi két kérdésre válaszolni: ki felelős a bihari gazdáknak okozott károkért, és kihez fordulhatnak jogvédelemért? (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Torgyánhoz! - Zaj.)
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit