HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Gondolom, nem kell részletesebben beszélni arról, hogy miért fontos az Európai Szociális Charta; az emberi jogi nyilatkozattal együtt az európai demokráciáknak, a jóléti államoknak a pillérét alkotja. A Szociális Chartát, mint közismert, 1991-ben írta alá a magyar kormány. Ebben a mindannyiunk érdekét szolgáló ügyben aligha érdemes a kormányoknak egymásra mutogatniuk, hiszen az elmúlt hét évben folyamatosan folyt a charta ratifikálásának előkészítése. Meggyőződésünk szerint most jutottunk el abba az állapotba, hogy a ratifikációt vállalni kellene és lehetne.
Miért jó a magyar társadalomnak a Szociális Charta ratifikálása? Elsősorban és döntően azért, amit a charta tartalmaz: a jóléti államnak, valamifajta szociális alapbiztonságnak egy olyan alapvetése van benne, amelyet minden nyugat-európai ország már a '60-as években elfogadott és ratifikált.
Ezen túlmenően miért kérjük a sürgősséget? Szerettük volna annak idején, hogy Magyarország az első közép-kelet-európai ország legyen, amely ratifikálja a Szociális Chartát; azóta Lengyelország már tavaly ratifikálta, és épp a mi kormányváltásunk közepette, táján, idén júniusban Szlovákia is ratifikálta a Szociális Chartát.
(17.10)
Aligha lenne szerencsés olyan látszatot kelteni, mintha Szlovákia messze megelőzné Magyarországot a szociális jogok tekintetében.
Ezenkívül az Európa Tanács soros elnöke novembertől Magyarország lesz, a magyar házelnöknek és miniszterelnöknek protokolláris feladatok mellett nyilván tartalmi feladatai is lennének, és igen szerencsétlen lenne, ha közben Magyarországot azzal illetnék, hogy a legalapvetőbb európai dokumentumokat sem ratifikálta. Ezenkívül az Európa Tanács szociális bizottsága éppen múlt héten hirdetett meg egy kampányt a Szociális Charta ratifikálására. Ezért azt gondolom, tisztelt képviselőtársaim, nemzeti érdek, hogy minél előbb ratifikáljuk a Szociális Chartát.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit